Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova saobraćajna kamera vidi sve, navodno ne greši i snima na rekordno visokim brzinama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući tehnologiji laserskog merenja, nemoguće je zameniti vozila (pogrešno proceniti) koja su prebrza, čak i ako voze paralelno

  • 6
Saobraćajna kamera Foto: Vitronic Machine Vision

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a nerealno je očekivati da će sistem saobraćajnih kamera zaostajati. Poljska firma Vitronic Machine Vision je jedna od vodećih na ovom zanimljivom tržištu čiji primarni interes je obuzdati nestašne vozače. Upravo je poljskoj saobraćajnoj policiji isporučila niz svojih novih uređaja, nazvanih Poliscan, koji garantuju izuzetne performanse.

Prvo, u Vitronicu kažu da se njihovi snimci ne mogu oboriti na sudu, odnosno da su svi aparati atestirani i precizni. Drugo, s kućištem koje podseća na stub, kamere snimaju u svim smerovima, a jedan merni sistem prati nekoliko saobraćajnih traka. Kamere mogu da detektuju saobraćaj koji se približava i koji se udaljava, snimaju vozila koja se kreću jedno iza drugog. Sve to obezbeđuje besprekorno snimanje prekršaja, čak i u gustom saobraćaju, navodi Revija HAK.

Zahvaljujući tehnologiji laserskog merenja, nemoguće je zameniti vozila (pogrešno proceniti) koja su prebrza, čak i ako voze paralelno. Na kvalitet merenja ni na koji način ne utiču saobraćajni ili vremenski uslovi. Poljaci tvrde da je za raznovrsnost zaslužan laser, odnosno Lidar.

Vitronic svoj novi uređaj prodaje u tri konfiguracije, kao stub s nizom kamera, na tronošcu ili u kućištu koje podseća na zadnji deo kamp kućice. Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine na kojima mogu da snimaju. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neveruj sistemu

    14. jun 2024 | 08:33

    Jadan je ovaj svet u kome zivimo, sve je pod kamerama,senzorima,radarima,skenerima,maticnim brojevima a sve u svrhu pljackanja naroda i uzimanja sloboda. Sta reci kad im smetaju i krave i uveli i karbon taxu toboze znaci zagadjivanje okolisa a bombarduju druge nacije s osiromasenim uranijom,napalmom i drugim "demokratskim" oruzjem. Naravno da podrzavam bezbednost ali ovo je previse.

  • Ok

    12. jun 2024 | 19:14

    Poljska firma Vitronic Machine Vision je jedna od vodećih na ovom zanimljivom tržištu čiji primarni interes je obuzdati nestašne vozače. Kakav vic , interes je samo uzet pare...

  • Miki

    13. jun 2024 | 18:36

    Totalno ludilo, zaplasivanje , sloboda izgubljena, jedino si siguran ispod zemlje, ali imaju kanere za podzemno snimanje i kazne su mnogo vece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA