Čuveni trkački automobil prodat je za 5 miliona evra, evo zašto je postigao tako visoku cenu

Uspesi koje je, u svoje vreme, zabeležio ovaj šampionski bolid nisu jedino po čemu se izdvaja među legendarnim trkačkim automobilima...

  • 1

Trkački automobil Matra MS 670 dostigao je, na aukciji u Parizu, cenu od čak 5 miliona evra. Ovaj lepotan je poseban po tome što je prvi auto te francuske marke koji je osvojio čuvenu trku ''24 časa  Le Mana'', 1972. godine.

Legendarna trka poznata je svojim pravilima, gde je pobednik ono vozilo koje pređe najviše kilometara za 24 sata. Dakle ovde je važna izdržljivost, kako vozača tako i automobila, kao i tehnička ispravnost vozila.

Međutim, ova Matra nije posebna samo po uspehu koji je zabeležila. Njegov V12 motor, osim što se ubraja među prestižne trkačke motore, ima i veoma karakterističan zvuk. Inženjer koji ga je konstuisao, Žan-Luk Lagarder, želeo je da se ovaj auto, osim po performansama, izdvoji i po zvuku - koga je nazvao Matrina simfonija.

Kako ovaj šampionski bolid izgleda, pogledajte u videu na početku teksta, a kako njegov legendarni V12 motor zvuči, poslušajte u videu ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex el vozac

    8. februar 2021 | 20:13

    Koliki novac bacen na tako zasarelu tehnologiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA