Pre više od 70 godina ljudi su automobile budućnosti zamišljali kao avione

I smatrali da su im "samo nedostajala krila da polete..."

  • 0
Auto budućnosti iz 1948 Printscreen: YouTube/vegas1a

Ovaj dvominutni filmić prvi put je prikazan kao žurnal u bioskopima 21. maja 1948. godine (u eri pre omasovljenja televizije bioskopski žurnali su bili preteča televizijskih vesti). Za temu je imao "aerodinamična čuda na točkovima", odnosno viziju kako bi automobili budućnosti trebalo da izgledaju za dve decenije od tog trenutka.

Prvi automobil - Davis Divan jedini je bio proizvođen između 1947. i 1949. godine. Bio je revolucionaran po svom "avionskom" dizajnu i tome što se kretao na tri točka, pa je vozačima nudio veću okretnost u gradskoj vožnji.

Iako se u filmu kaže da mu nedostaju samo krila pa da poleti, drugi model - Hoppe & Streur Streamliner izgleda previše neuobičajno i nefunkcionalno čak i za današnje vreme. Poslednji model - Tasco, ponajviše je bio "avion na točkovima", ali su njegova napredna rešenja bila suviše avangardna za tadašnju automobilsku industriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA