Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo vozilo izgleda kao da je iz budućnosti, a ima važnu funkciju

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

ARRES je dizajniran za autonomno obavljanje zadataka popunjavanja rupa i pukotina

  • 0

Ovo vozilo se zove Autonomous Road Repair System – skraćeno ARRES – i trenutno je na testiranju u Velikoj Britaniji. Razvili su ga naučnici sa Univerziteta u Liverpulu i tehnološke firme Robotiz3d, a koristi razne senzore, kamere i drugu tehnologiju u kombinaciji s opremom koja sama popunjava pukotine.

Uz to, ARRES ima sposobnost daljinskog upravljanja, a smisao projekta je razviti nešto što može samostalno da obavlja popravke na putevima 24 sata dnevno.

Kako navodi Revija HAK, konkretni detalji o tome kako tačno ovo funkcioniše još nisu otkriveni (iz videa se može shvatiti), ali će se ispitivanja nastaviti da bi se dodatno prilagodio kompletan sistem za zvaničnu upotrebu.

Takođe postoje planovi za izgradnju veće verzije koja može da vodi vojsku manjih sistema. ARRES je dizajniran za autonomno obavljanje zadataka popunjavanja rupa i pukotina uz kombinovanje revolucionarnih karakteristika tzv. ARRES Eye-a, rešenja za ispitivanje puteva koje pokreće veštačka inteligencija, s vrhunskom robotikom i mobilnošću, bez posade.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA