• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni Alaska Airlinesa prizemljeni na jedan sat, problem otklonjen u rekordnom roku

Vreme čitanja: oko 1 min.

U sredu ustanovljeno da kompjuterski sistem koji izračunava težinu i balans aviona prilikom upotrebe otvara nekontrolisano novi tab, saopštila je FAA

  • 0
Alaska Airlines Foto: Tanjug/AP

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) naložila je u sredu kompaniji Alaska Airlines da prizemlji svoje avione, kao i avione kompanija koje su u njenom vlasništvu.

Obustava se odnosila na sve polaske Alaska Airlinesa, ali i Horizon Aira (regionalnog prevoznika Alaska Air Grupe) i trajala je nešto više od sat vremena.

Isprva nije bilo jasno zbog čega su avioni prizemljeni, ali je reporter mreže CNBC dobio nezvanične informacije da je u pitanju informatički problem. Ova informacija je nešto kasnije i potvrđena: zabrana letenja uvedena je zbog problema kompjuterskog sistema koji izračunava težinu i balans aviona.

U sredu ujutro ustanovljeno je da sistem prilikom upotrebe "otvara" nekontrolisano novi "tab", saopštila je FAA koja je, nakon što je problem otklonjen, ukinula zabranu letenja vazduhoplova ove avio-prevozničke grupe, prenosi Seattle Times. U saopštenju kompanije potvrđeno je da su "imali problem tokom nadogradnje sistema koji izračunava težinu i balans aviona", ali da je problem otklonjen. 

Iz jednosatne zabrane, kako je saopštila Federalna uprava za vazduhoplovstvo, bili su izuzeti letovi kompanije SkyWest koja za Alaska Airlines takođe pruža regionalne usluge.

Zaustavljanje letova ove kompanije koja je u fokusu svetske javnosti od 5. januara ove godine kada je na letu 1282 umalo izbegnuta velika tragedija, desilo se baš u danu kada je pred Kongresom zakazano ispitivanje uzbunjivača, inženjera zaposlenog u Boeingu, o kom je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>