• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se obeležava Svetski dan pilota: Zbog čega ga proslavljamo baš 26. aprila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada je prvi let avionom obavljen još 1903. godine, sve do pre jedne decenije Svetski dan pilota se nije ni obeležavao

  • 0
241. lbae Salinger Igor

Na današnji dan, 26. aprila, obeležava se Svetski dan pilota.

Idealna je prilika da upravo danas odamo počast onima koji se nalaze u kokpitu putničkih aviona ili brane naše nebo u vojnim letelicama. Specijalan dan za sve vazduhoplovce obeležavaju mnoge avio-kompanije, aerodromi i ratna vazduhoplovstva širom sveta.

Air Serbia ja na društvenim mrežama objavila fotografiju kapetana Slobodana Radovića i prvih oficira Dine Milovanović i Davida Obradovića koji upravljaju različitim avionima u floti srpskog avio-prevoznika.

HJP MUP Salinger Igor

Mada je prvi let avionom obavljen još 1903. godine, sve do pre jedne decenije Svetski dan pilota se nije ni slavio.

Ideja o obeležavanju dana pilota potekla je od Asocijacije pilota tuskish avio-kompanija (Turkish Airlines Pilots Association) 2013. godine.

Ova organizacija predložila je Međunarodnoj federaciji udruženja pilota aviona (International Federation of Air Line Pilots Associations - IFALPA) da se jedan dan posveti upravo onima koji sede za komandama vazduhoplova.

Predlog je prihvaćen, a zbog činjenici da ga je iniciralo turkso udruženje odlučeno je da će se Svetski dan pilota obeleževati 26. aprila - na datum prvog leta Fesa Evrenseva.

Reč je o prvom turskom vojnom pilotu koji se vinuo u nebo 26. aprila 1912. godine. On je upravljao letelicama tokom Prvog balkanskog rata u periodu od 1912. do 1913. godine.

Fesa Evrensev je 1933. godine postao prvi predsednik turkse nacionalne avio-kompanije Turkish Airlines, piše Simple Flying.

MiG29 Salinger Igor

Dan pilota formalno je prvi put obeležen 26. aprila 2014. godine.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>