• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Promene na evropskom nebu: SAS prelazi iz Star Alliance u SkyTeam, poznato i kog datuma

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAS je već najavio otvaranje linije između Kopenhagena i Atlante čime će biti povezana dva važna čvorišta SkyTeam u Severnoj Americi i Evropi

  • 0
SAS Airlines Foto: Shutterstock

SAS (Scandinavian Airlines) uskoro će napustiti Star Alliance i pridružiti se novom savezu avio-kompanija - SkyTeam.

Prevoznik iz Skandinavije potpisao je u Amsterdamu Sporazum o pridruživanju SkyTeamu čime je ozvaničio proces pristupanja ovoj alijansi. Formalan ulazak u SkyTeam planiran je za 1. septembar ove godine.

Avio-kompanija je takođe objavila kako će se promena alijanse odrziti na korisnike programa lojalnosti (EuroBonus). Ulaskom u SkyTeam EuroBonus Silver korisnici dobiće status SkyTeam Elite dok će vlasnici Gold i Diamond kartica biti kategorisani u Elite Plus.

SAS Airlines Foto: Shutterstock

SAS od 1. septembra više neće biti član Star Alliance čiji je bila osnivač 1997. godine, piše Aero Time. Prelazak u drugi savez događa se nakon što je grupacija Air France-KLM zajedno sa firmom Castlelake odlučila da preuzme deo vlasništva u SAS.

Air France i KLM su zajedno sa Delta Air Lines neke od najvažnijih članova SkyTeam. SAS je već najavio otvaranje linije između Kopenhagena (CPH) i Atlante (ATL) čime će biti povezana dva važna čvorišta SkyTeama u Severnoj Americi i Evropi.

SAS Airbus A320 Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

Dok je prelazak u "nebeski tim" svakako pozitivna vest za Air France i KLM, u Lufthansi nemaju razloga za slavlje. Nemačka nacionalna avio-kompanija koja "vodi glavnu reč" u Star Alliance i koja je zajedno sa SAS, Thai Airways, United Airlines i Air Canada istu osnovala, je izgubila važnog partnera u Skandinaviji.

Prelaskom SAS u SkyTeam, na severu Evrope trenutno nema avio-kompanije koja posluje u sklopu Star Alliance.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>