• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budućnost je počela: FAA izdala dozvolu da XB-1 leti nadzvučnom brzinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

U serijalu od tri probna leta XB-1 će dostići najpre brzinu od 1.1 maha, potom 1.2, a na trećem - 1.3 maha. Svi testovi će se obaviti u pustinji Mohave

  • 0
Prvi let XB-1 Boom Supersonica Foto: Boom Supersonic

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA)  izdala je dozvolu kompaniji Boom Supersonic da svojim smanjenim prototipom vazduhoplova XB-1 može da leti brže od zvuka.

Ovo je prva dozvola te vrste u istoriji civilnog vazduhoplovstva SAD. XB-1 je prvi nezavisno razvijeni nadzvučni mlazni avion na svetu, o čijem je prvom probnom letu u pustinji Mohave portal Aero.rs pisao.

Vest je kompanija Boom Supersonic potvrdila i na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama:

Kada je pre nešto više od mesec dana obavljen prvi probni let modela aviona koji bi u budućnosti trebalo da vrati nadzvučne brzine u putnički saobraćaj, vazduhoplovom je upravljao glavni probni pilot kompanije Boom, Bil Šumejker pilot koji ima pozivni znak Dok.

Avion je na svom prvom letu leteo istim koridorom kojim su leteli Bell X-1, North American X-15 i Lockheed SR-71 Blackbird, navodi kompanija u svom saopštenju.

Na prvom nadzvučnom letu, vazduhoplovom XB-1 će upravljati Tristan Brandenburg - Đepeto, dok će Šumejker biti u pratnji, u avionu T-38.

Brandenburg je diplomirao Školu za probne pilote Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država (US NAVY) i prošao TOP-GUN obuku. Iza sebe ima 2.500 sati letenja na 30 različitih tipova aviona. Više od 200 puta je sleteo na nosače aviona. Testirao je nove sisteme na avionu F/A18 Super Hornet pre nego što je uveden u naoružanje.

U serijalu od tri probna leta XB-1 će dostići najpre brzinu od 1.1 maha, potom 1.2, a na trećem - 1.3 maha. Svi testovi će se obaviti u pustinji Mohave, sa aerodroma Mojave Air & Space Port (MHV) u okviru Kompleksa R-2508.

XB-1 Foto: Boom Supersonic

Ovo je prostor kojim upravlja Mornarička vazduhoplovna baza China Lake, Nacionalni centar za obuku u Fort Irwinu i Baza vazduhoplovstva Edvards.

Baš tu je, 1947. godine prvi put probijen zvučni zid, a u nadzvučnom koridoru Black Mountain postavljeni su mnogobrojni rekordi u brzini i visini leta.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>