Penzionisani američki fudbaleri protiv Electronic Arts-a

Da li NFL legende mogu da pobede gejming giganta u sudnici?

  • 0
NFL, takmičenje, američki fudbal, logo Foto: Tanjug/AP

Grupna tužba dostavljena je Federalnom sudu i tvrdi da je Electronic Arts koristio likove penzionisanih NFL igrača u igri Madden NFL 2009, a da pritom nije platio dozvolu za njihovu upotrebu. EA je pokušao da izbegne plaćanje taksi za licenciranje oko 6,000 penzionisanih igrača tako što su im menjali opise, timove, brojeve na dresovima, pozicije i fizičke karakteristike. Majkl Dejvis, bivši igrač Sinsinati Bengalsa je prvi pokrenuo ovu tužbu, i tvrdi da je igra, koja je prošle godine zaradila 400 miliona dolara, upotrebila njegovu i ličnost drugih igrača u igri.

Dejvis kaže da je EA pokušao da izbegne plaćanje licenci tako što su promenili različite karakteristike na igraču, ali da svi ljubitelji američkog fudbala mogu da ga lako prepoznaju po njegovom imenu, godinama, visini i težini. Tužba još dodaje da je komercijalna eksploatacija penzionisanih NFL igrača ”očigledna i veoma profitabilna”, jer verzija iz 2009. Madden NFL-a sadrži preko 140 legendarnih timova i koristi lik hiljada penzionisanih igrača.

Iz tog razloga, penzionisani igrači traže kaznenu odštetu zbog lišavanja javnih prava i neosnovanog bogaćenja. Zanimljivo je da ova verzija Madden-a nije uopšte dobro prošla kod kupaca, a jedan od glavnih razloga su bili loše urađeni sastavi. Kompletnu istinu iza ovog poteza saznajemo eto deceniju i više kasnije. Do ove tužbe je došlo nakon što su dva NFL igrača podneli žalbe protiv svojih advokata koji su ih, kako oni kažu, loše predstavljali u tužbi za kršenje ugovora protiv Udruženja NFL igrača. Sličnu temu su pokrenule i NBA legende (Čarls Barkli) kada su komentarisale zaradu 2K igara i koliko dobijaju penzionisani igrači od izdavača. Ozbiljniji razgovor na ovu temu se ipak nikada nije desio.

Možda je 2K korigovao svoje postupanje, a možda i dalje gledaju kako da na najjeftiniji način dođu do licenci. Jedno je sigurno. Licence počinju da budu ozbiljna budžetska prepreka za ove kompanije, a već smo pisali da se Fifa i EA razilaze, pa će biti zanimljivo videti da li će sportske simulacije uspeti da zadrže publiku kada se u njihovim igrama ne nalaze Ronaldo, Lebron ili Tom Brejdi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA