SteelSeries predstavio fantastičnu mehaničku tastaturu za esportiste

Steelseries Apex 7 tastatura nam je već od ranije poznata po svojoj kvalitetnoj izradi, zanimljivom ekranu i odličnim swičevima. Kako to izgleda kada je stavimo u manji, TKL, format?

  • 0
steelseries-apex7tkl

Foto: Steelseries

TKL tastature

TKL ili tenkeyless tastature su nešto što se pojavilo poslednjih nekoliko godina i među igračima su postale dosta popularne. Naime tenkeyless bukvalno znači da joj nedostaje 10 tastera, odnosno najčešće numerički deo tastature koji ima tastere 0-9. Dobro, taj deo tastature ima i još po neki taster, ali se ovaj naziv odomaćio pa je logično da nastavimo da ga koristimo. Naročito su popularne kod gejmera jer nemaju numerički deo koji većini igrača nikada zapravo i ne treba, a sa druge strane manja tastatura obično znači više prostora za gigatsku podlogu za miša i pacova kojim možete da mašete po celom stolu. Mnogi igrači i samu tastaturu drže rotiranu u vrlo čudnom položaju u odnosu na onaj standardni koji bi bio za kucanje, nekada čak i do 90 stepeni pa i na nekim slikama sa eSports takmičenja možemo videti ove čudne varijante. I naravno opet i u tom slučaju je mnogo lakše baratati manjom, odnosno kraćom tastaturom i izostaviti numerički deo koji samo i smeta.

Apex 7 TKL

Apex 7 TKL deluje kao i standardni Apex 7 što znači da se Steelseries potrudio da njihov top model tako deluje od momenta kada vidite kutiju pa sve dok ne uzmete tastaturu u ruke. I definitivno kad je prvi put dodirnete osećaj je super premium – metal sa gornje strane je zaista vrhunskog kvaliteta i izgleda, sve deluje relativno lagano a opet nekako vrlo čvrsto i pouzdano. SteelSeries tvrdi da je materijal od koga je izrađena gornja ploča legura aluminijuma koja se koristi za izradu aviona, ne možemo to baš da proverimo ali deluje zaista izuzetno čvrsto. Konačno kad se priključi na računar RGB osvetljenje je zaista i dalje jedno od najboljih i najinteresantnijih koje sam video do sada, prosto nije uporedivo sa ni sa jednim drugim modelom u jačini i u načinu na koji se boje reflektuju o metalnu površinu. Premium osećaju jako doprinosi i odmor za dlanove koji se dobija u paketu a koji je izrađen od najfinijeg gumiranog materijala i na tastaturu se „povezuje“ putem magneta. Čak se i tokom duže upotrebe drugih Steelseries Apex modela pokazalo da je ovaj palm rest izuzetno izdržljiv i da ne pokazuje znake habanja što je svakako lep pokazatelj.

steelseries-apex7tkl-2

Foto: SteelSeries

Tu je i dalje USB port na koga možete prikačiti miša ili drugu periferiju a posebno mi se svidelo što je on dodatno osvetljen jer em što lepo izgleda em je vrlo funkcionalno kada u mraku pokušavate da ubodete miša ili flash disk. Konačno pored njega ide USB kabl, koji možete i rutirati kroz interne kanalice a kabl je kao i u slučaju standardnog Apex 7 izuzetno debeo. Na kraju ima jednu pravu račvu gde se deli na dva USB konektora koja je takođe vrlo čvrsta. Sve ovo treba imati u vidu ukoliko poželite da tastaturu nosite negde jer svakako ne olakšava stvari ali za pohvalu je inkorporirana čičak traka kojom možete bar malo obuzdati kabl.

Iako skraćena TKL verzija Apex 7 je ipak uspela da zadrži OLED ekran na kome možete prikazivati šta god hoćete. Čak je preko softvera i uvezan za nekim aplikacijama kao što je CS:GO ili Spotify pa vam se može prikazivati koliko ste protivnika pobili u rundi ili naziv pesme koja trenutno ide. Mogu tu stizati i notifikacije sa Discorda ili drugih chat programa što možda nije toliko loše. Nažalost ono što je slučaj i sa drugim komponentama koje prate ovaj trend više ekrana, od miševa preko high-end gaming laptopova, jeste da drugi ekran najčešće ne služi ničemu. Prosto vas tera da skidate pogled sa glavnog ekrana, a pogotovu kada se igrate to je mesto na kome bi trebalo vaš pogled da bude fiksiran. Dodatno je ovde problem što na TKL tastaturi nema mnogo mesta, pa je veliki ekran pojeo prostor za Volume točkić. I onda veliki volume točkić koji je zaista odličan na standardnom Apex 7 modelu je sada na TKL vrlo skraćen i malo je zapravo veći od onoga što bi bio točkić na mišu. Iskreno rado bih žrtvovao deo ekrana za veći volume točkić, ali verovatno to nema mnogo smisla u kontekstu SteelSeries proizvodnih linija.

steelseries-apex7tkl-3

Foto: SteelSeries

Steelseries za ovu tastaturu koristi sopstvene swičeve, a mi smo probali model sa plavim (clicky), a moguće je poručiti i sa braon (taktilnim) i crvenim (linearnim), zavisno od preferencija. Ovi tasteri imaju hod do tačke aktuacije (pritiska) od 2.0mm i deklarisani su na 50 miliona klikova što je u rangu sa ostalim proizvođačima mehaničkih tastera. Suštinski tasteri su vrlo slični onome što možete očekivati i od plavih Cherry MX i daju vrlo lepu povratnu zvučnu informaciju klika. Ja sam iskreno pre za standardne linearne tastere, dok su ovi plavi baš bučni, ali naravno to je sve stvar ličnog izbora.

Zaključak

SteelSeries Apex 7 TKL samo dodatno gradi na onoj osnovi koju je postavio standardni Apex 7 – u pitanju je izuzetno kvalitetan proizvod sa odličnom izradom i dobrim mehaničkim tasterima. Nedostatak numeričkog dela se samo malo oseti po pitanju volume točkića ali osim toga je tastatura gotovo identična sa „starijim bratom“. Nažalost to se uglavnom odnosi i na cenu pa je TKL bez obzira na skoro 25% manju površinu samo oko 15% jeftinija u odnosu na standardni model.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA