Vreme čitanja: oko 5 min.

Vrhunski laptop za gejmere: Razer Blade 15

Vreme čitanja: oko 5 min.

QHD OLED ekran od 240Hz je među najboljima na tržištu.

  • 0
razer-blade15-3 Foto: Razer

Razer je izuzetno popularan u svetu gejming periferija. Nude beskompromisni kvalitet, ali većina ljudi ih kod nas doživljava upravo kroz prizmu isključivo periferija, baš zato što nisu svi proizvodi ni bili dostupni na lokalnom tržištu. Međutim, i tu se stvari menjaju pa smo imali prilike da se družimo sa jednim čistokrvnim gejming laptopom.

Razer Blade 15

Blade 15 je, kao što mu i sam naziv kaže, laptop sa ekranom dijagonale 15.6“ ali, pogotovu imajući u vidu kako su gejming laptopovi ranije izgledali, to ne mora da govori previše, jer na osnovu tog opisa zamišljate neki laptop relativno standardnih dimenzija. Međutim to skoro pa da ne može biti dalje od istine jer su ivice oko ekrana zaista minijaturne, pa su same dimenzije oko uređaja jako male, i što je najbitnije, jako je tanak.

Ako bih prvi utisak mogao da uporedim sa nekim drugim uređajem to bi svakako bilo kao da u rukama držim neki od novijih MacBook Pro modela u crnoj boji. I tu je Razer odlučio da ipak doda malo na gejmerskom osećaju – iako neupadljiva crna definitivno preovladava, na sredini poklopca se nalazi karakteristični Razer znak sa zmijama, a svi USB portovi su iznutra ofarbani u drečavo zelenu boju. Ovi detalji deluju naizgled minorno i da ih velika većina ne bi ni primetila, ali zaista daju na jednom osećaju ekskluzivnosti laptopa, a opet ga možete bez problema poneti i sa sobom na poslovni sastanak jer definitivno ne „vrišti“ video igre.

razer-blade15-4 Foto: Razer

Materijal od koga je izrađen je izuzetno prijatan, ali ima manu da na njemu ostaju vrlo vidljivi otisci prstiju pa ukoliko vas to nervira računajte da morate često da ga brišete. Slična je stvar i sa ekranom – prekriven je najsjajnijim mogućim staklom koje daje fenomenalan efekat kada ga koristite u mračnoj prostoriji, ali ako izađete negde na jako svetlo možete imati problema sa odbljescima. Sa strane se nalaze USB-C (od kojih je jedan Thunderbolt 4) i USB-A portovi kojih ima sasvim dovoljno za vaše periferije i ne smetaju u dnevnom korišćenju.

Jedina poveća stvar u pakovanju jeste punjač snage čak 230W, a interesantno je da njegov priključak malo podseća na predimenzionirani USB, ali zapravo nije to. Dobra stvar je ipak da, ukoliko putujete s ovim računarom, ne morate da ga punite samo na priloženom punjaču, već to možete raditi i sa USB-C punjačem od 65W kakav se koristi i na mobilnim telefonima, ali će punjenje i performanse biti slabije. Baterija je inače jako dobra i, ukoliko ne igrate igre, bez problema će izdržati ceo dan, što je super za model koji se pre svega obraća gejmerima.

Najbitnija stvar koju ćete ugledati kada upalite računar jeste njegov predivni OLED ekran dijagonale 15.6“ sa rezolucijom od 2560x1440 piksela, odnosno popularno QHD. Ovaj ekran je namenjen koliko gejmerima toliko i onima koji kreiraju druge foto i video sadržaje jer je prikaz boja prosto neverovatan, a dodatno poverenje uliva i činjenica da Razer navodi da se svaki pojedinačni ekran ručno kalibriše za boje prilikom izlaska iz fabrike. Podržano je i celih 100% vrlo rigoroznog DCI-P3 standarda za prikaz boja, a kada na to dodamo još i osvežavanje od čak 240Hz i odziv od samo 1ms, lako dolazimo do jednog od najboljih ekrana na laptopu koje sam do sada video. U smislu prikaza slike teško da postoji bilo šta na tržištu što je i blizu ovom kvalitetu.

razer-blade15-1 Foto: Razer

Glavni radni deo računara predstavlja Intel Core i9-12900H procesor sa 14 jezgara i 20 threadova koji radi na do maksimalno 5.00 GHz uparen sa Nvidia GeForce RTX 3070Ti grafičkom karticom sa 8GB radne memorije. Sam računar ima 16GB DDR5 4800 MHz dual-channel memorije, a dobra je stvar što su oba modula u slotovima tako da se lako mogu nadograditi sa više, tačnije nije nijedan zalemljen na ploču. Tu je i SSD kapaciteta 1TB i ostavljeno mesto za još jedan m.2 SSD uređaj. Sve ovo čini da igre u QHD rezoluciji čak i kada govorimo o AAA naslovima rade i više nego dobro. Testirali smo recimo Starfield, a većinu esports naslova možete pokrenuti u visokim stopama osvežavanja, čak do tih vrlo visokih 240Hz.

Zanimljivo je primetiti da, čak i kada je pod punim opterećenjem, ovaj računar se ne greje previše i nema nekog smanjivanja performansi, što je izuzetno dobro za ovako malu šasiju. Međutim treba imati u vidu i da je Razer tu pametno ‘’odigrao’’, pošto najviše toplote generišu procesor i grafička kartica, pa je ovaj OLED model namenjen i onima koji prave video sadržaje i ima i9 i najviše do 3070Ti, dok model sa LCD ekranom može biti uparen čak i sa 3080Ti grafikom, ali limitiran na i7 procesor. U suštini jasno je da se neki kompromisi moraju napraviti, pa je onda na korisniku da izabere da li želi jaču grafiku ili procesor, a mi možemo samo da pohvalimo činjenicu da nisu sve hteli da naguraju pa da na papiru imate ultimativne performanse koje se ne ostvaruju u praksi.

razer-blade15-2 Foto: Razer

Zaključak

Razer Blade 15 je računar sa fenomenalnim OLED ekranom, izuzetnog dizajna i više nego moćnim performansama. Mala zamerka bi mogla da se stavi da trenutno ima komponente prethodne generacije od strane Intela i Nvidia, ali ti modeli nikako nisu zastareli po današnjim standardima, čak naprotiv - novije generacije uglavnom donose samo minorna poboljšanja. S druge strane to znači da sada Blade 15 možete naći na vrlo povoljnim popustima, čak i u ponudi sa vrlo lepim Razer rancem na poklon, što je svakako vrlo primamljiva ponuda. Čak i kada ga uporedite sa mnogo „dosadnijim“ mejnstrim gejmerskim računarima, dolazite do toga da je vrlo isplativa kupovina, čak i da ne uzimamo u obzir koliko su dizajn i ekran ispred konkurencije. Zaista je retko da za bilo šta iz Razera možemo reći da je i kvalitetna i razumna kupovina, pošto smo uglavnom navikli samo na ovo prvo, iako naravno ne treba očekivati ništa jeftino.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA