Vreme čitanja: oko 3 min.

Kompaktna mehanička tastatura za gejmere: Redragon Pollux White

Vreme čitanja: oko 3 min.

Redragon je brend periferija koji je kod nas već dosta dugo prisutan i generalno nudi vrlo solidan odnos uloženog i dobijenog.

  • 0
redragon-pollux-white-1 Foto: Redragon

Redragon Pollux nekako pokušava da premosti jaz između dve osnovne kategorije mehaničkih gejmerskih tastatura – onih standardne veličine, i TKL, odnosno tastatura bez numeričkog dela. U tom smislu ovo je vrlo interesantan hibrid koji ima za cilj da se dobije fizički što manja tastatura ali da se zadrži deo sa kursorskim strelicama i sa numeričkim delom, koji je doduše malo promenjenog rasporeda pa treba na to obratiti pažnju ukoliko ste navikli da imate recimo Enter taster na njegovom kraju, koga ovde nema. Međutim, izbačene su neke stvari kao što su funkcijski tasteri, onaj središnji deo tastera sa PgUp/Down, Insert, Delete i slično, i oni se sada svi dobijaju isključivo kombinacijom sa Fn tasterom. To znači da tastatura ima ukupno 78 tastera u odnosu na uobičajenih 104.

redragon-pollux-white-2 Foto: Redragon

Ceo uređaj jeste izuzetno mali i kompaktan, ali je solidno dubok zahvaljujući mehaničkim tasterima pa neće zauzimati puno mesta na stolu, a sa druge strane ipak imate osećaj sigurnosti i stabilnosti. Tastatura poseduje potpuno RGB osvetljenje i možete ga menjati u različitim obrascima, ali je ostatak dizajna, osim Redragon logotipa sa prednje strane izuzetno sveden, što se meni lično i svidelo. Zanimljivo kod konkretnog modela u beloj boji jeste da proizvođač u kutiji daje ceo dodatni set kapica za tastere u suprotnoj šemi u odnosu na osnovnu varijantu. Naime podrazumevani set kapica je pretežno beli sa tamno sivim numeričkim delom, kursorskim strelicama i drugim pomoćnim tasterima, a drugi set sve to ima u beloj boji dok su sivi osnovni tasteri. Naravno vi to možete kombinovati kako vam je volja pa možete dobiti i potpuno belu ili potpuno sivu tastaturu kao i sve kombinacije između.

Ono što može biti malo nezgodno za duže sesije kucanja jeste da su tasteri vrlo zbijeni međusobno i da postoje samo izuzetno tanke ivice uređaja pored tastera, što zahteva malo privikavanja. Još jedno interesantno rešenje jeste da se tastatura na računar povezuje preko standardnog USB-C kabla ali se konektor nalazi sa leve strane što je malo drugačije od uobičajenog, jer bih pre očekivao da bude sa zadnje strane. Sam kabl je od lepog gumiranog materijala i sigurno vam neće smetati, a dodatno lep detalj je i čičak traka da možete da ga odgovarajuće sklonite kako vam odgovara. U paketu se još dobija i alat za skidanje kapica tastera, za skidanje samih tastera i nekoliko rezervnih tastera.

redragon-pollux-white-3 Foto: Redragon

Crveni tasteri

Redragon Pollux standardno dolazi sa crvenim mehaničkim tasterima. Oni su linearni i verovatno će odgovarati najvećem broju korisnika za gejming. Međutim ono što ovu tastaturu čini posebnom jeste da tastere možete menjati u hodu, tačnije oni su hot-swappable što znači da ih možete promeniti čak i kada je tastatura priključena na računar, što je dobro ukoliko želite da testirate koje vam kombinacije najviše odgovaraju. Sama štampana ploča je tako dizajnirana da prihvata tastere i sa 3 pina ili sa 5 pinova tako da ne morate tražiti po internetu koji su tačno tasteri kompatibilni sa Pollux jer će ona moći da prihvati praktično sve kombinacije. Ovo je idealna situacija za one koji vole da se igraju sa tipovima tastera na svojim mehaničkim tastaturama ali i da brzo dođu do rešenja koje im najviše odgovara.

redragon-pollux-white-4 Foto: Redragon

Zaključak

Redragon Pollux je interesantan koncept koji nije baš ni tastatura pune veličine ali opet zadržava najveći deo funkcionalnosti. S druge strane mogućnost brze promene tastera otvara opcije za lepo eksperimentisanje sa ovim uređajem ukoliko želite time da se bavite. Dodatna pogodnost je rezervni set kapica za tastere koji nudi poprilične mogućnosti za igranje sa izgledom tastature. Redragon takođe na veliki broj proizvoda, uključujući i ovaj, sada nudi produženu garanciju od čak pet godina, što će mnogi videti kao veliku prednost. Konačno, cena je sasvim prihvatljiva za mehaničku tastaturu ovih mogućnosti pa je treba imati u vidu ukoliko želite neko kompaktnije rešenje za sto.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA