Microsoft kupio ZeniMax Media, vlasnike Bethesda-e i id Software-a za $7.5 milijardi

Microsoft je povukao ogroman poslovni potez i kupio ZeniMax Media-u koja je vlasnik studija Bethesda Softworks, Arkane Studio, Tango Gameworks.

  • 0
Microsoft Foto: Shutterstock

Samo dan pre nego što je krenulo prednaručivanje konzola nove generacije, Microsoft uzburkava gejming vode sa vešću da je sklopio dogovor o preuzimanju kompanije ZeniMax Media, matičnu kompaniju Bethesda Softworks-a. To znači da Microsoft sada ima vlasništvo nad velikim franšizama poput Elder Scrolls-a, Wolfenstein-a, DOOM-a, Dishonored-a, Prey-a, Quake-a i drugih. Novi studiji koji će u budućnosti raditi za Microsoft su Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog i Roundhouse Studios.

Šef Xbox-a Fil Spenser je izjavio da se raduje predstojećim igrama kompanije, koje će izaći za Xbox i PC, ali nije pominjao da li će neki od pomenutih naslova iz ovih studija biti ekskluzive za konzole. Mnogi se pitaju da li će ovaj potez uticati na glavne  franšize i njihovu dostupnost na drugim konzolama ali mislimo da nema razloga za brigu. Microsoft je prethodno kupio kreatora Minecraft-a, Mojang, koji je i dalje dostupan na svim platformama. Glavni cilj koji kompanija želi da postigne sa Xbox Series X je uklanjanje barijera između platformi. Tako da ljubomorno čuvanje ovih velikih frianšiza bi bilo suprotno od onoga što kompanija želi da postigne.

Svakako nije čudno što je ova vest upravo danas objavljena, jer naručivanje novih Xbox Series X i Xbox Series S konzola počinje sutra. Xbox pokazuje da ne želi da izgubi duel konzola sledeće generacije, a da li će ovi potezi pomoći u tome, saznaćemo veoma uskoro. Za koju konzolu vi štedite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA