Esports će biti zvanična disciplina na Azijskim igrama 2022

Na sledećem azijskom sportskom takmičenju učestvovaće i profesionalni gejmeri, a takmičari će se po prvi put boriti za medalje.

  • 0
Foto: Screenshot/Youtube - CGTN

Esports je sve više prisutniji u globalnim dešavanjima, a od sada postaće i sport za koji će se deliti medalje na devetnaestim Azijskim igrama 2022. Ovo je još jedan veliki korak za medij, pogotovo što se ove discipline smatraju kao glavni događaj na azijskom takmičenju, koje će se održati u kineskom gradu Hangčou od 10. do 25. septembra 2022.

Odluka je doneta na 39. generalnoj skupštini Olimpijskog saveta Azije, održanom u Omanu. Organizacija je još 2017. donela odluku da se esports ubaci u takmičenje tako da je na ovoj skupštini samo potvrđena stara ideja. Esports je bio uvršten i u takmičenje 2018. godine u Džakarti, ali je korišćen više kao demostrativni sport a ne kao kompletno takmičenje za sebe.

Sve ove informacije potvrdila je i Azijska federacija za elektronski sport, koja je izjavila da će ovim potezom moći da se u potpunosti iskoristi potencijal i postigne maksimalna pokrivenost esportsa u tom regionu. Federacija se nada da će ovo dokazati koliko je važno prisustvo rastuće industrije na budućim sportskim događajima.

Zanimljiv detalj je da određene zemlje mogu da imaju i velike koristi od ovakvih projekata. Na primer, u Južnoj Koreji osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim ili Azijskim igrama, izuzeti ste od služenja obaveznog vojnog roka. Mada, možda se ovaj zakon i promeni do 2022 godine. Još ne znamo koje igre ćemo videti na takmičenju, a ako je verovati drugim slučnim događajima, igre poput League of Legends, Arena of Valor i Starcraft II imaju najveće šanse da se pojave.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA