Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron: Esports industrija je jako važna za Francusku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron je prvobitno osudio video igre i okrivio ih za promociju nasilja kod mladih.

  • 0
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Tokom konferencije za štampu 30. juna, predsednik Francuske Emanuel Makron je okrivio socijalne mreže za velike demonstracije u zemlji, ali je istakao i da video igre loše utiču na mlade, to jest da promovišu nasilje i vandalizam. Ova konferencija je održana u periodu protesta zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela Merzuka.

Makronove izjave su naljutile gejming zajednicu. Tekken reditelj Kastuhiro Harada je uputio oštre kritike francuskom predsedniku zbog njegovog negativnog stava, rekavši: ”Prebacivanje krivice je odličan način da se otarasite tereta odgovornosti”.

Međutim, Makron je ovog vikenda putem twitter objave povukao svoj prvobitni stav, uputivši samo reči hvale gejming i esports industriji.

”Industrija video igra je jako važna za Francusku. Uvek sam verovao da su video igre odlična prilika za mlade, nove poslove i stabilnu ekonomiju. Krajem juna sam bio jako zabrinut jer su delikventi koristili video igre i socijalne mreže kako bi glorifikovali i umanjili uticaj nasilja na ulicama. Osuđujem nasilje, ne video igre”, rekao je predsednik Francuske.

Makron je takođe istakao da je esports definitivno ravan tradicionalnom sportu, sa stabilnim kompetitivnim ekosistemom, pravim profesionalcima i velelepnim internacionalnim turnirima.

”Sa zadovoljstvom podržavam esports industriju”, dodao je.

U maju 2023. godine, u Parizu se održao poslednji CS:GO Major, koji je Makron lično najavio na socijalnim mrežama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA