Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve o ekipi Monaka pred start Evrolige: Sumnjaju u njihovu koheziju, ali oni su nikad jači

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kneževi žele da naprave istorijski uspeh ove sezone

  • 0
Saša Obradović i Majk Džejms Foto-kolaž: MN Press

Evroliga je u svetu ostvarila status lige u kojoj je svaka utakmica zanimljiva za praćenje, jer je svaki meč bitan. Tu reputaciju bi trebali da održe i naredne sezone, pošto smo videli da su se skoro svi timovi drastično pojačali, do te mere da na već veliku kompetativnost prošlogodišnjih timova, možemo očekivati da se još neki priključe i zagorčaju život svima.

Na već vrhunski tim Monaka, bogati čelnici tima iz kneževine su odlučili da se dodatno pojačaju jednim od najboljih plejmejkera NBA lige prethodne decenije. Kemba Voker je verovatno jedno od najvećih imena koje je potpisalo višegodišnji ugovor u Evroligi, ne samo zbog njegovih fantastičnih partija, pogotovo iz perioda u Šarlotu, već i brojnih individualnih nagrada koje je ovaj igrač osvojio. Ipak, da nije bilo brojnih povreda kolena, verovatno ga ne bismo gledali u Evroligi, što ne umanjuje činjenicu da je reč o izvanrednom košarkašu.

Već izuzetnu centarsku poziciju su uspeli da ojačaju sa dva dobro poznata imena. Prvo je Mam Žaite, prvi centar Virtusa iz Bolonje od prethodne godine. 211 centimetara visoki atletični centar bi trebao da bude odličan dodatak u slučaju kombinovanja sa centarskih pozicija, pa će Monako bez ikakvog problema moći da zaigra i sa dva visoka igrača odjednom. Tu je došao i Petr Korneli, bivši igrač Real Madrida, koji bi sa pozicije krilnog centra trebao da pomogne šuterskim sposobnostima.

Možda i najveće pojačanje ovog tima predstavlja ostanak prvog trenera Saše Obradovića, koji će imati priliku da zadrži ideju od prošle sezone, unapređenu novim opcijama u rosteru.

Tim: KK Monako

Prethodne sezone Monako je delimično ostvario svoje ciljeve i planove. Osnovni cilj tima je bila da se napravi iskorak u odnosu na prethodnu sezonu, a plasman na F4 Evrolige je istorijski uspeh ovog tima.

U toku regularnog dela sezone Monako je završio na četvrtoj poziciji sa 21 pobedom i 13 poraza. U plejofu ih je sačekao Makabi protiv kojih su na pet mečeva uspeli da ostvare pozitivan rezultat i plasiraju se na finalni turnir.

Ove godine su očekivanja nešto drugačija, pa će se od Saše Obradovića tražiti da klubu donese najveće odličje evropske košarke.

Transferi

Dolasci: Mohamed Amini, Petr Korneli, Teri Tarpei, Teo Pričard, Mam Žaite.

Odlasci: Čima Moneke, Adrien Moerman, Joan Makondu.

Sastav:(Bekovi) Majk Džejms, Kemba Voker, Metju Strazel, Džordan Lojd, Eli Okobo, Jakuba Utara, Teri Tarpej, (krila) Alfa Dialo, Džaron Blosomgejm, Petr Korneli, (centri) Džon Braun, Donta Hol, Donatas Motiejunas, Mam Žaite.

Pripremni period

Tokom pripremnog perioda odigrali su tri zvanične utakmice, savladali su Bahčešehir i Tofaš, dok su izgubili ubedljivo od Bešiktaša. Utakmica sa Efesom je kasnije otkazana.

Za to vreme prioritet je bio uigrati glavne zvezde i ubaciti ih u sistem košarke, tako da od starta sezone mogu da daju maksimalni doprinos.

Deluje da su to delimično uspeli da postignu, ali glavna zvezda tima Kemba Voker će tek početkom tekuće sezone biti viđen kako beleži minute za Monako.

Prednosti/mane

I Monako je ispratio trend koji će ove godine biti od strane velikog broja timova, da se poseduje bogata centarska linija. Kombinacija Petra Kornelia, Donatasa Motijeunasa, Donte Hola i Mam Žaitea bi trebala da im da mogućnost da se prilagode na svaki stil košarke.

Velika prednost u prethodnoj sezoni je bila veliki broj inteligentnih igrača na spoljnim pozicijama, gde svako može da povede loptu, šutne, doda i u napadu bude trostruka opasnost. Ove godine su tu dodali Kembu i samim tim pojačanjem deluju daleko opasnije.

Opasni su u napadu sa svih pozicija na terenu, igrači mogu da pogađaju sa svih pozicija za tri poena, sa poludistance su efikasni, a isto tako ispod koša ubacuju loptu sa velikom preciznošću. Neki govore da će im biti potrebno nekoliko lopti da bi se zadovoljile sve potrebe pojedinaca, ali ukoliko hemija u ekipi bude zadovoljavajuća, što deluje da trenutno jeste slučaj, tim može biti izrazito opasan.

Kao očigledna mana je nedostatak defanzivnog talenta spoljne linije, ipak Saša je pokušao da nađe rešenje pojačavanjem unutrašnje. Protivnici bi trebali da imaju prednost u piku, koji Monako dokazano loše čuva, kao i u individualnoj odbrani pojedinaca.

Svakako je jasno da će ovaj tim igrati na posed i poen više.

Saša Obradović, Džordan Lojd Foto: Profimedia

Predikcije: Fajnal For

(Telegraf.rs)

Video: Ponitka otkriva zašto se zaljubio u Beograd: "Murali su me oduševili, ovaj grad ima dušu!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA