Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve o ekipi Virtusa pred start Evrolige: Ne zna se ko pije, a ko plaća - sledi još jedna neuspešna sezona?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Skandali u timu iz Bolonje su počeli pre same sezone

  • 1
KK Virtus Bolonja Superkup Italije Foto: Savino Paolella/IPA Sport / ipa- / PA Images / Profimedia

Evroliga nije više isti produkt, od prošle sezone za one koji prate manje ili više ima daleko više sadržaja, kako sa terena, tako i iza kulisa. Dosta se priča o raznim skandalima, a jedan od poslednjih je sa Serđo Skariolom, koji je dao izjavu javno kako on nije sastavljao dobar deo tima, već je to radio predsednik kluba.

To ga je naravno poslalo van trenerske pozicije, nakon čega je on tužio klub, ali svakako je tim iz Bolonje našao zamenu za njega, pošto se takve izjave ne praštaju, bile one istinite ili ne. Na mesto trenera je došao Luka Bjanki, iskusni Italijan i bivši selektor njegove reprezentacije. Međutim, koliko je promena trenera nakon završenih priprema pred sam početak sezone pametna odluka, ostaje da vidimo.

Tokom leta Virtus je uspeo da zadrži najbitnijeg jednog od najbitnijih igrača iz prethodne sezone Toka Šengeliju, što je svakako dobra polazna tačka, ali gubitak najboljeg plejmejkera Miloša Teodosića će se teško nadomestiti. Kreaciju koju je on doneo Virtusu neće moći da nadoknadi ni Heket, ni Pajola, a ni Džejlin Smit.

Tim: Virtus Bolonja

Virtus se od prethodne sezone vratio u elitu i odmah su uspeli da ubede vrh Evrolige da zaslužuju da tu ostanu. Trenutno igraju u staroj hali, koja je prilagođena košarkaškim aktivnostima, a sprema se njihova, pa se očekuje da u nekoj od narednih sezona dobiju svoj dom. Taj projekat je dao zeleno svetlo Evroligi da ukaže poverenje Virtusu bar za naredne tri godine.

Ipak, sezonu su završili na 14. poziciji sa 14 pobeda i 20 poraza. Nisu uspeli da osvoje niti jedan trofej izuzev Superkupa Italije, pa se sa svakim pravom može reći da su imali neuspešnu sezonu iza sebe. Trener Bjanki će imati težak zadatak pred sobom, da tim dovede bar do borbe za plej-in, a u ovoj konkurenciji će to teško ići.

Tokom leta su bili aktivni, međutim nisu doveli nijedno značajnije ime. Najveće među njima je Brajant Danston, međutim on je već u ozbiljnim godinama i ova sezona bi trebala da mu bude, ako ne poslednja, onda pretposlednja. Ognjen Dobrić, Akile Polonara i Džejlin Smit bi trebali da budu solidan dodatak, ali od njih se ne može očekivati da budu lideri tima kroz celu sezonu.

Transferi

Odlasci: Serđo Skariolo, Miloš Teodosić, Kajl Vims, Nikolo Menion, Mam Žaite, Ismael Bako, Mišel Ružer, Gora Kamara, Semi Ožele.

Dolasci: Luka Bjanki, Bruno Maskolo, Džejlin Smit, Ognjen Dobrić, Akile Polonara,Devontej Kakuk, Brajant Danston.

Sastav: (Bekovi) , Danijel Heket, Alesandro Pajola, Bruno Maskolo, Džejlin Smit, Marko Belineli, Gabrijel Lunberg, (krila) Ognjen Dobrić, Ajzea Kordinije, Avudu Abas, Akile Polonara, Leo Menalo, (centri) Tornike Šengelija, Džordan Miki, Devonte Kakuk, Brajant Danston.

Pripremni period

Pripreme su za Italijane bile burne. Ostati bez trenera, koji je postavio celi sistem tokom leta, pa da onda dobiti novog stratega sa novim idejama koji traži promenu preko noći - nije lako. Odigrali su četiri zvanične pripremne utakmice sa Pesarom, gde su bili poraženi, pa ondad sa Kremonom, koju su savladali sa pet poena razlike. Nakon toga su pripreme priveli kraju mečevima sa Bajernom i Albom. Tim iz Berlina je lako poražen, dok su momci iz Minhena ostali suviše čvrsti za tim i Italije.

Pripreme su nastavili u Superkupu Italije, gde su u prvoj utakmici savladali nespremnu Olimpiju Milano, da bi počistili Brešu skoro 40 razlike u finalnoj utakmici. Krenuti sezonu titulom nije garant uspeha, ali je svakako dobar način da pokrenete ekipu i ulijete neophodno samopouzdanje.

Luka Bjanki je uspeo da delimično nametne svoj stil košarke, bitno je bilo naći zadovoljavajuću ulogu svim igračima, pa usled odlaska Miloša Teodosića treba se rasporediti kreacija po drugim igračima. Deluje da je iskusni Italijan u tome uspeo i da su uloge dobro postavljene, pre svega Šengeliji.

Prednosti/mane

Virtus će svakako biti jedan od najlošijih timova naredne sezone u Evroligi, međutim to ne znači da će bilo ko moći lako protiv njih. Pre svega njih je i prethodne godine krasio izuzetan domaći teren, odlični navijači koji su često bili šesti igrač Virtusu, pa su znali da iznenade i daleko bolje protvinike.

Uspeli su da se pojačaju defanzivno i igraće različite tipove odbrana, kako presing preko celog terena, tako i na svojoj polovini. Sada izuzev Belinelija nemaju neku značajniju defanzivnu "rupu", pa će tako moći da naprave problem bilo kom protivniku, pogotovo kada se uzme u obzir dolazak izrazitog defanzivnog specijalca Brajanta Danstona.

Ipak, iako odbrana osvaja titule, bez napada nema preko potrebnih poena. U napadu neće imati tu lucidnost kao prošle godine, mada odlaskom Teodosića ne staje sva magija ove ekipe. Heket se odavno postavio u Evroligi kao jedan od boljih igrača na toj poziciji, međutim tu reputaciju je delimično izgubio. Bez njegove raspoloženosti kako u kreaciji napada, tako u šutu, Virtus ne može puno.

Dodatak Smita na beku je solidan, prethodne sezone je američki bek za tim Albe u proseku beležio 11 i po poena uz dve i po asistencije, sa šutem za tri poena 37%. Ukoliko delimično ponovi sezonu trebao bi biti značajan za ekipu. Italijani će morazi da se okrenu pik igri iz koje Šengelija najbolje mogao da se pokaže sa kreacijom iz kratkog otvaranja, asistencijama otvorenim šuterima.

Imaju nekoliko kvalitetnih šutera poput Belinelija i Dobrića sa bekovske pozicije, kao i Polonaru, koji, ukoliko se vrati na stari nivo košarke, mođe najviše profitirati od ovog sistema košarke. Mana Virtusa može biti nedostatak visokog centra, s obzirom da su i Danston i Miki i Kakuk visoki tek 203 centimetara, a trend visokih, atletičnih centara bi mogao da ih košta boljih rezultata.

Naravno, pored ovoga, postoji i druga problematika, vezana za manjak talenta i kvalitet na svim pozicijama, pa bi sam plasman u plejof za njih ove godine bio pravo iznenađenje.

Predikcija: Od 12. do 16. pozicije

KK Virtus Bolonja Superkup Italije Foto: Simone Lucarelli/IPA Sport / ipa / IPA / Profimedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stockholm

    1. oktobar 2023 | 08:59

    A kakvi su bili dok su imali Teodosica?????Hm!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA