Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve o ekipi Asvela pred početak Evrolige: Redovni autsajder i redovna nagazna mina, Zvezda mora biti oprezna

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nema francuski tim velike ambicije, ali već su dosta puta pokazali da mogu da poremete tuđe planove

  • 0
Žofri Lovernj, ASVEL Foto: Stephane Pillaud / Panoramic / Profimedia

Veliki broj redovnih evroligaških igrača napustio je Stari kontinent i zamenio ga NBA ligom proteklog leta, što je znak da je elitno evropsko takmičenje na sve većoj ceni i "preko bare". To je ujedno i satisfakcija i za sve ekipe koje će ove sezone biti učesnici Evrolige (sastav je identičan kao i prošle).

Asvel će po peti put u nizu igrati zajedno sa daleko jačim protivnicima u odnosu na ono što oni mogu da pruže. Nije u pitanju podcenjivanje sastava koji uvek u svojim redovima ima nekoliko vrlo jakih imena, već realno stanje ovekovečeno i rezultatima koje je ekipa beležila u prošlim sezonama, ali i sudeći prema rosteru za aktuelnu kampanju.

Teško je pomisliti da bi nešto magično moglo da se promeni ovih dana. Roster tima ne uliva poverenje, ili bolje rečeno nije do kraja dorastao postavama koje su njihovi protivnici sklopili. Uz to, mentalitet kluba koji nema veliki imperativ rezultata po svaku cenu je dodatna činjenica zbog koje svi članovi mogu biti daleko opušteniji u odnosu na maltene sve druge učesnike Evrolige. Dobar primer za to je i ugovor koji je sa strategom Ti Džej Parkerom produžen čak do 2026. godine.

Asvel Foto: MN Press

Tim: KK Asvel

Nije tim iz Lion-Vilerbana u prošloj takmičarskoj godini blistao, u bilo kom takmičenju, što je najprimetnije bilo u LNB Pro A šampionatu. Mršav skor 23-11 u regularnom delu sezone, zatim i poraz u polufinalu plej-ofa od Metropolitana zaokružili su ono što je prikazano pre toga u Evroligi.

Asvel je sa učinkom 8-26 bio ubedljivo najslabija karika Evrolige, i pored korektnog početka takmičenja. Ni oduzimanje bodova Panatinaikosu nije im bilo dovoljno kako bi izbegli poslednje mesto na tabeli, što im se dogodilo prvi put u ovom formatu takmičenja. Prethodno su bili dva puta 14. i jednom 15. što su svakako učinci koji i nisu baš za pohvalu.

Četiri od osam trijumfa u prošloj sezoni upisali su protiv renomiranih protivnika. Barselona, Olimpijakos, Fenerbahče i pre toga i Partizan nagazili su na minu imperativa pobede protiv ekipe bez velikih ambicija, što je samo jedan od dokaza da potencijal postoji i on se ispoljava povremeno, ali snage za borbu na dva fronta tokom dužeg vremenskog perioda Asvel makar u prošlosti nije imao.

Potencijalni korak napred klub će probati da načini sa osmoricom novajlija i nakon sedam odlazaka iz ekipe. Posebno su osetne promene na niskim pozicijama gde će Frenka Džekson, Li, Dalo i Edvina Džeksona zameniti odlaske Obasohana. Metjusa i Di Bosta. Da li će to zaista biti i dovoljno? Vrlo teško, ali prostora za promenu mišljenja svakako ima.

Asvel Foto: MN Press

Transferi

Dolasci: Peris Li, Frenk Džekson, Boris Dalo, Edvin Džekson, Timoti Luvavu-Kabaro, Embaje Endiaje, Majk Skot, Džon Ebumu

Odlasci: Di Bost, Retin Obasohan, Džona Metjus, Antoan Dio, Zakari Risaše, Iv Pon, Aleks Tajus

Sastav: Peris Li, Frenk Džekson, Boris Dalo, Jakov Noam, Nando De Kolo, Edvin Džekson, Timoti Luvavu-Kabaro, Dejvid Lajti, Šarl Kaudi, Embaje Endiaje, Majk Skot, Jusufa Fal, Žofri Lovernj, Džon Ebumu

Pripremni period

Veliki broj prijateljskih okršaja odigrao je tim iz Francuske ovog leta, sa polovičnim uspehom. Nekako je bilo simptomatično da su na papiru atraktivniji rivali uglavnom pobeđivali. Jedan od protivnika je bio i sastav Crvene zvezde na turniru na Sardiniji 10. septembra i u tom okršaju trijumf su upisali crveno-beli 77:74.

Asvel je u međuvremenu već zašao relativno duboko i u domaće prvenstvo, pošto su do trenutka pisanja ovog teksta upisali sve tri pobede. Najpre protiv Le Mana (89:75) zatim i Gravelana (79:74) i na kraju izuzetno ubedljivo u okršaju sa Le Portelom (101:66). Duel protiv Monaka u nedelju će verovatno i defitnivino pokazati gde je ekipa u ovom trenutku i da li su na početku sezone dorasli izazovima koji ih očekuju.

Iskristalisali su se i pojedini nosioci igre tokom navedenih desetak mečeva od starta priprema, pa svakako najviše treba očekviati od Nanda De Koloa, Frenka Džeksona i Timoti Luvavu-Kabaro.

U prvoj rundi Evrolige Asvel ide na noge Crvenoj zvezdi, što je za beogradski tim dobra opcija, ali kao što rekosmo, opreznost mora da postoji.

Asvel Foto: MN Press

Prednosti i mane

Kao što smo i nagovestili u prethodnom odeljku, nosioci igre će najverovatnije biti članovi pomenute trojke. Ne treba posebno napominjati značaj i iskustvo Nanda De Koloa, prošle godine povratnika u francusku košarku. Sada 36-godišnji košarkaš je sve češće u ulozi nekoga ko smiruje ekipu nauštrb svog šuterskog stila koji ga je krasio tokom čitave karijere. Vrlo bitna ulgoa sekundarnog organizatora može da rastereti plejmejkera u nekim momentima.

To može biti i određena mana, jer ponajbolji igrač u timu i pored svojih godina često ima mnogo defanzivaca oko sebe, što može uticati na efikasnost njegovog najjačeg oružja, a to je i dalje šut. Uz to, povrede su ga relativno često sustizale i od Nanda ne treba očekviati da će biti dostupan za svaki od 34 okršaja.

Timoti Luvavu-Kabaro je možda najbolji mogućći potez u karijeri načinio dolaskom u Asvel. Uloga koju bi mu možda bila namenjena samo još u jednom ili dva druga evroligaška tima očigledno mu prija na startu Pro A lige. Momak kojem je često potreban šuterski prostor kako bi osetio komfor za sada to ima i ukoliko se nešto bitnije ne bude menjalo on će biti jako bit šraf u Parkerovom rosteru.

Prvi pik druge runde na NBA Draftu 2017. godine Frenk Džekson je uz Perisa Lija možda jedno od najbitnih ojačanja. Prikazao je mnogo u uvodnim kolima šampionata po dolasku iz Jute Džez, a vrlo je bitna i činjenica da nije jedini čovek koji može da proigrava saigrače (što i nije ono što najviše voli da radi).

Generalno bekovske pozicije daju tu potebnu širinu Asvelu, ali kako se približavamo višim pozicijama problem postaje vidljiviji.

Sasvim korektni igrači za Evrokup čine njihov roster, ali jednsotavno fali neko ko bi se kvalitetom izdvojio u odnosu na ostale. Pomenuti Luvavu će verovatno to činiti, ali promenljvia forma Dejvida Lajtija, Jusufe Fala i Žofrija Lovernja je ono što može da zabrine sve pristalice klbua. Majk Skot je još jedno zanimljivo ime i za njega nam tek ostaje da vidimo kako će se snaći u Evropi.

Pik-end-rol potencijal ekipe je izuzetno visok kada vidimo da su Fal i Lovernj momci koji pokrivaju pozicije centra, dva košarkaša sa različitim karakteristikama i treba očekviati da će oni ćesto biit kečevi u rukavu trenera Parkera.

Ono što treba istaći kao glavnu manu je nedostatak onog istinskog lidera, kakvog primećujemo u 90 posto drugih ekipa.

Predikcija: Borba za izbegavanje poslednjeg mesta

(Telegraf.rs)

Video: Brat Tonija Parkera impresioniran Delijama: Ovo je suština košarke! Zvezda ima 12 vojnika u timu!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA