• 0

Sarmice od vinove loze, sa paradajz pireom

Vinovo lišće sada možemo da nađemo i u konzervi, pa ne moramo da čekamo leto za ovo jelo!

  • 0

Sastojci:
- 50 listova vinove loze

- 600 g mlevenog mesa (mešanog)
- 130 g pirinča
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka
- 8 kašika supe (kokošje)
- 200 g paradajza (crvenog)
- 9 kašika maslinovog ulja
- so, biber (po ukusu)
- 1 kašičica suve nane (izmrvljene)
- 1 kašika peršuna (iseckanog)
- cimet (na vrh noža)
Priprema:
Listove vinove loze potopiti sa proključalom vodom i kratko vreme ostaviti da odstoje. Izvaditi ih iz vode, malo ocediti i kuhinjskom krpom prosušiti. Mleveno meso, pirinač, biber, so, ciment, nanu, peršun, luk (iseckan), limunov sok, paradajz pire, kao i oljušten i sitno iseckan paradajz, staviti u činiju i dobro promešati. Raširiti list vinove loze, glatku površinu staviti sa donje strane, pa po dve kašičice fila nanositi na isti. Puniti tako, što fil stavimo na početak lista, a obe strane (lista) savijamo prema unutrašnjem delu (prema filu) pri čemu ujedno zbijamo tj. pričvršćujemo fil i list.
Uvijene rolnice - sarmice položimo u šerpu, zalijemo ih sa 4-5 kašika maslinovog ulja i vodom. Vodu nalijemo do polovine sarmica (visine sarmice). Poklopimo tanjirom čiji je prečnik manji od prečnika šerpe u kojoj se kuvaju, pa poklopcem. Sarmice kuvamo na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima