• 2

Originalni recept za ćevape: kako da sami napravite meso za ćevape i pljeskavice? (VIDEO)

Majstori recept za originalne ćevape žele da čuvaju kao tajnu - ali vam mi otkrivamo te tajne!

  • 2

Ćevap je postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzet iz Otomanske imperije. Svakako da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste, kao i recepturama. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se pravi.
Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina ili jagnjetina. Bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina – ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu.

Na početku su se navodno ćevapi pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa – ali ni ona nije pravilo.
Ćevapi u somunu: kako da napravite ćevape u domaćem somunu (VIDEO)
Ono što jeste pravilo je da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata. A priprema je jednostavna - samo počnite na vreme jer meso mora da odstoji!
Pogledajte u našem video-klipu ispod, kako da napravite meso za ćevape i pljeskavice:

Ako želite da vidite recept za vaše omiljeno jelo, pišite nam šta da spremimo - u komentarima ili na mail gastro@telegraf.rs  
Ostanite uz Telegraf Kuhinju, a možete lajkovati i našu Fejsbuk stranicu i tamo imamo svašta nešto lepo za vas.
Pratite Telegraf kuhinju na našem YT kanalu!  Uskoro vas očekukuju nezaboravni i ukusni recepti: krem čorba od lososa, rolnice od fileta somaburgeri, ćevapi u somunu i mnogi drugi!
Telegraf Kuhinja - Svi recepti na jednom mestu, u plejlisti ispod:

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bih

    Narucim cevape u loznici, dobijem mljeveno mesu zamotano u slanini. Majko mila bruke i sramote!

  • Vanja

    Savrseno!

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima