2

Grčka musaka s junetinom

Predlog za ručak u mediteranskom stilu...

Grcka musaka&
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

- 1 kom plavog paradajza
- 3 kom manjih krompira
- 2-3 kom sveže paprike
- 2 kom paradajza
- 600 g mlevenog junećeg mesa
- 2 glavice luka
- so i biber
- 1/2 caše crnog vina
- 1 štapić cimeta
- šaka suvog grožda
- maslinovo ulje

Za bešamel sos:

- maslinovo ulje
- brašno
- mleko
- mleveni beli biber
- 2 dl kiselog mleka
- 50 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Oprati plavi paradajz, odseći mu vrh i iseći ga neoljuštenog na krugove. Poređati krugove u đerđiv koji ste stavili iznad neke posude i svaki red paradajza posoliti i ostaviti da omekša i pusti evetualno vodu. Za to vreme oljuštiti krompir, iseckati papriku, iseckati luk. U šerpu sipati maslninovo ulje da pokreije dno, pa ga ugrejati. Na tom ulju ispržiti krompir sečen na kolutove, ali ne kao za čips, već samo da uhvati malo boje sa svih strana. Rešetkastom kašikom vaditi prženi krompir na tanjir na koji ste stavili kuhinjski ubrus.

Kada ste završili sa prženjem krompira, u istom ulju ispržite i papriku, ali opet malo samo da omekša. I nju vadite rešetkastom kašikom i ostavite s strane. U to ulje dodajte sitno seckani luk, malo ga propržite, posolite, pa dodajte mleveno meso. Mešajte ga sve dok meso ne promeni boju. Sipajte vino, dodajte štapić cimeta, poklopite i na slaboj vatri dinstajte sve dok vino ne uvri. Dodajte suvo grožđe, pa promešajte. Paradajz isecite na polovine i svaku polovinu izrendajte direktno u smesu, tako da vam ostane samo ljuska od paradajza. Promešajte i kuvajte dok opet sva tečnost ne uvri. Posolite i pobiberite po ukusu.

Spremite bešamel sos, kao i svaki drugi, samo umesto putera koristite maslinovo ulje. Kada je sos željene gustine, dodajte kiselo mleko, mleveni beli biber i rendani kačkavalj. Sve dobro promešati. Sada ređajte pripremljene namirnice u veliku vatrostalnu ili neku drugu posudu. Na dno stavite krompir, preko kropmira složite paradajz, zatim papriku, meso i na kraju bešamel sos. Stavite u rernu, ukljucite na 250 stepeni i pecite 45-50 minuta.

(Telegraf.rs)

 

Tagovi: Biber, Brašno, Cimet, Crno vino, Krompir, Luk, Maslinovo ulje, Mleko, Mleveno meso, musaka, Paprika, Paradajz, plavi paradajz, rendani kačkavalj, so, suvo grožđe

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • B
    Bosanac

    kakva more grčka, to je turska musaka!!!!!!!!!!!!!

Recept za domaću pastu je toliko lak da je više nikada nećete kupiti u prodavnici

Prosta paradajz čorba je savršen obrok kada vas mrzi da spremate bilo šta

Sendviči sa cvećem za dečji rođendan učiniće žurku nezaboravnom

Vlaška salata je odličan prilog jelima od mesa i kao meze

Prženice sa kiselim mlekom, kačkavaljem i jajima

Ruski prženi krompir sprema se u dva tiganja - i za to postoji jako dobar razlog

Postan đuveč u kesi savršen je za lagani obrok

Laki omlet sa ovsenim pahuljicama za sve one koji ujutru nemaju vremena da doručkuju

Doručak pica od jaja iz tiganja idealna je za početak svakog dana (VIDEO)

Ćufte od kuvanih jaja su savršena zamena za meso

Miris i ukus mora: Spagete sa škampima u vrhunskom sosu će vas potpuno oduševiti

Krompir na bugarski način kao savršeni prilog vašem današnjem ručku (VIDEO)

Pečurke na orijentalni način se prave od domaćih sastojaka, a preukusne su

Brza krompir salata koja je savršena za svaku priliku

Ćuretina u čili sosu je savršeno jelo za sve koji vole ljuto i začinjeno

Jelo kojem niko ne može da odoli: Kolutići od luka i piletine koji se tope u ustima

Najbrža musaka od makarona sa mesom i pavlakom koja je gotova za samo 20 minuta (VIDEO)

Kremasta supa od karfiola pravi se od samo jednog sastojka i gotova je za manje od 30 minuta

Leto u tanjiru: Grilovano povrće bolje od svakog mesa, a gotovo je za samo 15 minuta (RECEPT)

Probajte potpuno nove makarone sa sirom i oduševićete se (RECEPT)

Salata od tune na potpuno nov način (RECEPT)

Pileća krilca u 4 različita sosa, pa vi birajte (VIDEO) (RECEPT)

Hrskavi krompir iz rerne koji je gotov za samo 40 minuta

Džem od slanine je slani slatkiš koji ćete jesti uz sve

Recept za kupus kakav još niste probali

Pohovana piletina sa pivom i čipsom, ali na potpuno drugačiji način (RECEPT)

Zelena "super supa" je odlična za vaše srce, a uz to i jako ukusna (VIDEO)

Domaće enčilade u "srpskom" sosu prosto morate da probate (VIDEO)

Rebarca sa krompirom na potpuno nesvakidašnji način (RECEPT)

Ravioli od tikvica su nešto najzdravije što možete da pojedete, a da pritom budete siti (RECEPT)

Svinjski file sa kestenom se može poslužiti na svečanoj slavskoj trpezi (RECEPT)

Lazanje paketići imaju ukus koji nikada nećete zaboraviti

Ukiseljeni crveni luk je savršen prilog koji ide uz sve, a gotov je za manje od 30 minuta

Više nikada nećete baciti bajat hleb kada probate ovu pitu od starog hleba i sira

Spremite najbolji i najukusniji domaći humus koji je 100 puta bolji i jeftiniji od kupovnog

Pileća džigerica sa lukom i još nekoliko trikova koji će je učiniti još ukusnijom

Šnicla od karfiola je najbolja zamena za meso, a gotovo da nema kalorija

Fileti piletine sa susamom u soja sosu na najlakši mogući način (RECEPT)

Pogača punjena piletinom je nešto što ćete redovno praviti kada je jednom probate (RECEPT) (VIDEO)

Supa od bundeve po receptu balkanskog majstora

Napravite domaći srirača čili sos za manje od 20 minuta

Jaja u paradajz sosu: Nešto u čemu do sada niste uživali (RECEPT)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima