Rumene pitice od krompira i kukuruznog brašna
Veoma neobičan ukus peciva - probajte, svideće vam se!
Sastojci za 12 pitica:
- 175 g brašna
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml mlake vode
Fil od krompira:
- 500 g oljuštenog rendanog krompira
- 1 manji luk ( rendani )
- 1/4 kašičica bibera
- 1.5 kašika začina
- 1/5 kašičica tucane ljute paprike
- 75 ml ulja
- 50 ml vode
Za duboko prženje:
- 500 ml ulja
Za posipanje radne površine:
- kukuruzno brašno
Priprema:
Umesite glatko testo za pitice. Uvite u prozirnu foliju i ostavite testo da stoji na sobnoj temperaturu 1 - 3 sata. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, krompir i dinstajte, dodajte začine i vodu. Dinsatjet dok sve ne omeksa, pa uklonite sa vatre. Od testa oblikovati 12 kuglica. Prekriti prozirnom folijom i neka stoji kratko. Uzmite kuglicu testa i na pobrašnjenoj radnoj površini ( posuta sa kukuruznim brašnom ), razviti na debljinu papira ( najtanje što se može, kao za savijače), u kocku ili krug. Na svaku kocku bliže ivice stavite po 1 do jednu i po kašike fila.
Uviti kao pismo, stim što jedan kraj ivice se ne prebacuje, umotati u pitice prema kraju koji nismo presavili ( ivice navlažite mešavinom gustina i vode ili samo vode da se zalepe ). Ređati na krpu i prekriti prozirnom folijom. Ponovite postupak sa ostalim jufkicama. Umeđuvremenu zagrejte ulje, pa pitice pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Ako je potrebno okrenite sa druge strane. Pržene pitice ređajte u činiju prekrivenu papirnatim ubrusom, da se ocede od viška masnoće. Odlične su uz pivo, jogurt, kajmak, ljutkaste umake.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.