• 5

Napravite perfektan domaći sir!

Recept počinjete s 4 l mleka - a na kraju dobijate oko 800 g domaćeg sira!

  • 5

Sastojci:

- 4l svežeg punomasnog mleka

- 2 kašike sirila
- so

Priprema:

U mlako mleko sipajte kašiku sirila, promešajte, poklopite - i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru procedite usireno mleko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocedi. Kad masa počne da se odlepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom). Sir treba cediti nekoliko sati.

Kad se dobro ocedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lepo "legne". Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir - secite na kocke ili rombove - pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke.

U međuvremenu, prethodno oceđenu surutku posolite i prokuvajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.

Ostavite sir da stoji još minimum 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vreme sir "previre", ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.

Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Vera

    Ej pa krava je valjda u stali😂😂

  • Kalabic

    Еурека! А ђе ми је крава?...😭😭

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima