≫ 

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Ako volite topla peciva - ovaj hleb možete da zamesite uveče i ispečete ujutru.

  • 1

Sastojci:

- 200 g belog brašna + još malo za rad

- 150 g integralnog brašna

- 150 g raženog brašna

- 1 kašičica soli

- 1 kašičica šećera

- 1/2 kesice suvog kvasca

- oko 300 ml tople vode

- po izboru: mak, susam, kim, lan

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da naraste.

Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sipati vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo, a ako se lepi za ruke dodati jos malo belog brašna. Pokriti sve folijom i ostaviti testo u činiji 12 h, najbolje preko noći.

Sutradan testo prebaciti na radni sto posut brašnom i samo malo rastanjiti rukama. Preklopiti levu i desnu stranu testa prema sredini, a zatim i gornju i donju stranu isto tako prebaciti, pa sve preokrenuti na donju stranu.

Staviti u dublju šerpu obloženu papirom za pečenje. Prekriti platnenom krpom, pa ostaviti još 2 sata na toplom da narasta.

Premazati s malo vode, pa posuti semenkama po izboru (mak, susam, lan, kim). Posudu s hlebom poklopiti poklopcem ili alu-folijom i ubaciti u rernu. Peče se oko pola sata na 220 stepeni a zatim još 10-15 minuta bez poklopca/folije da kora postane zlatna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA