≫ 

Šarena uskršnja jaja farbana prirodnim bojama

Ofarbajte jaja na starinski, prirodan i zdraviji način!

  • 0
Easter eggs, Uskrs, vaskršnja jaja, Uskršnja crvena jaja, crveno, jaje, čuvarkuća Foto: pixabay.com

Sastojci:

- 1 manja glavica crvenog kupusa

- 10-ak glavica crnog luka opne (lukovice)

- 2 kašike kurkume

- kašika šećera i par kapi sirćeta

Priprema:

- Plava boja:

Kupus izrežite na krupnije rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga tučkom da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašičicu šećera, pa sve skupa prokuvajte. Kupus i voda zajedno u šerpici daju mramornu boju jaja, a ako želite čistu plavu, odstranite (procedite vodu) kupus. Unapred skuvana jaja ubacite u vodu i ostavite preko noći. Što jaja duže stoje u vodi, boja je tamnija. Sutradan ih izvadite i premažite krpicom umočenom u ulje ili komadićem slanine.

- Crvena boja:

Skinite spoljne omotače crnog luka i stavite u šerpu s vodom. Kuvajte jaja u lukovini, sklonite s vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Izvadite jaja, premažite ih krpicom namočenom u ulje i složite u korpicu.

- Žuta boja:

Kurkumu  izručite u vodu, malo prokuvajte, dodajte šećer i ubacite kuvana jaja. Ostavite preko noći da jaja upiju boju, a sutradan ih izvadite, premažite i složite u korpicu. Kuvana jaja možete ukrasiti i na ovaj način. Izabrani motiv izrežite sa salvete i nanesite ga na kuvano jaje, koje ste prethodno premazali blago umućenim belancem. Ostavite da se osuši, a potom dodajte ostalim jajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA