≫ 

Domaće pogačice sa čvarcima i kiselom pavlakom

Pogačice s čvarcima su jedno od omiljenih peciva, pa recept obavezno treba isprobati!

  • 0

Sastojci:

- 5 dl mlake vode

-  kašičica šećera

- 40 g svežeg kvasca

- ½ kesice praška za pecivo

- 1 dl ulja

- 2 kašike kisele pavlake

- 800 g brašna

- po zelji soli

Premazivanje:

- 300 g duvan čvaraka

- 2 kašike maslaca

- 1 jaje

Priprema:

U mlaku vodu dodati šećer i kvasac pa sačekati desetak minuta da se podigne. Dodavati redom ostale sastojke i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke, ali je mekano.  Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da udvostruči količinu. Čvarke pomešati sa maslacem u kompaktnu masu.

Na radnoj ploči pobrašnjenoj razviti oklagijom testo debljine 0, 5 cm. Preko ravnomerno razmazati cvarke i testo presaviti tako da gornji deo testa savijete do polovine, a zatim donji deo spojite sa gornjim delom. Tako uraditi i sa levom i desnom stranom. Ostaviti testo prekriveno 15 minuta. Zatim ponovo razviti oklagijom i još jednom premazati i saviti isto kao i prvi put. Opet testo da  odstoji 15 minuta. Nakon toga razviti testo na debljinu oko 1 cm i modlom ili čašom vaditi pogačice.

Slagati ih u pleh na pek papir i ostaviti ih prekrivene jos 10 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni, premazati pogačice jajetom i peći ih dok ne porumene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA