Originalna grčka musaka sa junetinom

Odličan i ukusan ručak za celu porodicu, pun zdravih sastojaka...

  • 0

Sastojci:

- 1 plavi paradajz

- 3 manja krompira

- 2-3 sveže paprike

- 2 paradajza

- 600 g mlevenog junećeg mesa

- 2 glavice luka

- so i biber

- 1/2 caše crnog vina

- 1 štapić cimeta

- šaka suvog grožda

- maslinovo ulje

Za bešamel sos:

- maslinovo ulje

- brašno

- mleko

- mleveni beli biber

- 2 dl kiselog mleka

- 50 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Oprati plavi paradajz, odseći mu vrh i iseći ga neoljuštenog na krugove. Poređati krugove u đerđiv koji ste stavili iznad neke posude i svaki red paradajza posoliti i ostaviti da omekša i pusti evetualno vodu. Za to vreme oljuštiti krompir, iseckati papriku, iseckati luk. U šerpu sipati maslninovo ulje da pokreije dno, pa ga ugrejati. Na tom ulju ispržiti krompir sečen na kolutove, ali ne kao za čips, već samo da uhvati malo boje sa svih strana. Rešetkastom kašikom vaditi prženi krompir na tanjir na koji ste stavili kuhinjski ubrus. Kada ste završili sa prženjem krompira, u istom ulju ispržite i papriku, ali opet malo samo da omekša. I nju vadite rešetkastom kašikom i ostavite s strane. U to ulje dodajte sitno seckani luk, malo ga propržite, posolite, pa dodajte mleveno meso. Mešajte ga sve dok meso ne promeni boju. Sipajte vino, dodajte štapić cimeta, poklopite i na slaboj vatri dinstajte sve dok vino ne uvri.

Dodajte suvo grožđe, pa promešajte. Paradajz isecite na polovine i svaku polovinu izrendajte direktno u smesu, tako da vam ostane samo ljuska od paradajza. Promešajte i kuvajte dok opet sva tečnost ne uvri. Posolite i pobiberite po ukusu. Spremite bešamel sos, kao i svaki drugi, samo umesto putera koristite maslinovo ulje. Kada je sos željene gustine, dodajte kiselo mleko, mleveni beli biber i rendani kačkavalj. Sve dobro promešati. Sada ređajte pripremljene namirnice u veliku vatrostalnu ili neku drugu posudu. Na dno stavite krompir, preko kropmira složite paradajz, zatim papriku, meso i na kraju bešamel sos. Stavite u rernu, ukljucite na 250 stepeni i pecite 45-50 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA