≫ 

Recept za "Flodni" - preukusan kolač sa makom, lešnicima i jabukama

Ovo je tradicionalni mađarsko-jevrejski kolač, od sastojaka koje uobičajeno koristimo u štrudlama.

  • 1

Kore:

- ohladiti 250g maslaca u frižideru pa ga u „secku“ umutiti sa 500g brašna

- dodati 100g šećera u prahu, 2 žumanca, 1 celo jaje i 120ml belog vina

- izraditi glatko testo i podeliti ga na 5 delova

- svaki deo se razvija oklagiojom u tanku koru u dimenzijama pleha (korišćen je dublji pleh srednje veličine).

Fil 1:

Prokuvati 120g šećera u 100ml belog vina i kad se šećer rastopi ubaciti 250g mlevenih oraha ili lešnika

Fil 2:

Prokuvati 120ml belog vina sa 120g šećera, dodati 2-3 kašike meda i 250g mlevenog maka. Kada se fil ukuva dodati i rendanu koricu narandže ili limuna.

Fil 3:

Prokuvati 7-8 rendanih jabuka sa 100g šećera i kuvati dok deo vode ne ispari. Dodati 1 kašiku griza i cimet.

Fil 4:

Nekoliko kašika džema od šljiva.

Napomene: 

Na svaku od kora se maže jedan od filova, a kolač se završava petom korom koja se premazuje četkicom sa jednim dobro umućenim jajetom. Peče se oko 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni - a seče dobro ohlađen.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA