≫ 

Sladoled torta

Omiljena torta iz bakine kuhinje ponovo na vašem stolu!

  • 0

Za kore:

- 9 belanaca

- 9 kašika šećera

- 9 kašika brašna

Za fil:

- 9 žumanaca

- 300 g šećera u prahu

- 10 kesica vanilin šećera

- 500 g putera

Ostalo:

- mleko za kvašenje kora

- voće, čokoladne mrvice - ili drugi ukrasi po želji

Jaja moraju biti sobne temperature, najbolje je izvaditi ih iz frižidera dan ranije. Umutite dobro 3 belanca penasto, pa dodajte 3 kašike šećera, dobro umutite, i lagano umešajte 3 kašike brašna. U okrugli pleh, idealno prečnika 24 cm stavite papir za pečenje i sipajte umućenu smesu. Izravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Potrebno je pripremiti 3 ovakve kore. Pečenu koru ostavite par minuta da se prohladi, pa je izvadite iz pleha i stavite na poslužavnik posut kristal šećerom. Ponovite postupak pripreme i pečenja i za preostale kore. Neka se kore dobro ohlade.

Za fil - puter penasto umutite sa vanilin šećerom. U šerpicu sipajte vodu, pa stavite da provri. Za to vreme, u poseban sud stavite žumanca i šećer, pa mutite mikserom. Kada voda provri, sud sa žumancima stavite preko nje i na pari mutite bez prestanka 15-20 minuta dok fil ne postane kremast. Umućena žumanca sjedinite mikserom sa predhodno umućenim puterom i ostavite fil da odstoji u frižideru 3 sata. Ohlađeni fil podelite na 3 dela.

U okrugli pleh sipajte hladno mleko i svaku koru dobro natopite sa obe strane. Slobodno pustite da dobro upije, ali je i dobro ocedite pre filovanja i nanošenja na tacnu. Prvu koru stavite na tacnu i premažite filom, preko stavite drugu natopljenu koru i premažite filom, i na kraju treću koru i ostatak fila. Sa strane tortu ukrasite svežim jagodama. Ostavite da se ohladi i stegne u frižideru - najbolje preko noći.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA