0

Aromatični tart sa lešnicima i šljivama

Hrskavo i sočno - u istom kolaču...

tart od šljiva
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

Za podlogu:

- 120 g lešnika ili badema
- 240 g brašna
- 150 g maslaca
- 1/2 šolje šećera običnog
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta

Šolja od 2,5 dl

Za fil:

- 500 g očišćenih šljiva
- 1 jaje
- 1 žumance
- 4-6 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 60 ml slatke pavlake
- 50 ml mleka
- 1/4 kašičice cimeta
- kašičica vanilin ekstrakta

Priprema:

Za podlogu sameljite bademe ili lešnike, dodajte ih u posudu zajedno sa brašnom, šećerom i cimetom, izmešajte da se sastojci spoje. U to dodajte hladan maslac isečen na listiće i mešajte dok ne dobijete mrvice. Podmažite kalup prečnika 24 cm, pa 1/3 mrvica ostavite za posipanje odozgo, a ostalo utisnite u kalup, napravite i rubove cca 3-4 cm  visoke. Zagrejte rernu na 200°C i pecite podlogu 15-ak minuta, dok ne dobije malo boje na rubovima.

Dok se podloga peče operite i očistite šljive od koštica, isecite ih na četvrtine i ostavite na stranu. Sad lagano umutite jaje, žumance i šećer i u to dodajte mleko, slatku pavlaku, cimet, vanilin ekstrakt i kašiku brašna. Sve sjedinite da dobijete fini, glatki, tečni krem. Kada se podloga zapekla izvadite je iz rerne po dnu rasporedite šljive i zalijte sa kremom od vanile. Odozgo rasporedite preostalu trećinu mrvica i pecite na 18o°C, 40-45 min.

Pečenu pospite šećerom u prahu. Nemojte je odmah seći, najbolje je da se skroz ohladi i onda secite i  poslužite.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Brašno, jaja, lešnik, maslac, Šljive, Tart, Vanila

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Bombice od čokolade i crvenog vina su neprevaziđena poslastica, a jednostavno se prave

Elvis Prisli je najviše na svetu voleo baš ovu poslasticu

Zasladite se tompusima sa medom i cimetom

Dansko pecivo sa krem sirom koje se prosto topi u vašim ustima (VIDEO)

Dezert koji se ne peče: Čiz kejk sa višnjama je pravi slatkiš za Dan zaljubljenih

Karamelizovani pirinač za sve ljubitelje sutlijaša

Ukusna torta uvek počinje upravo od kore: Laki recept za univerzalnu koru za torte

Brzi i sočni domaći čupavci sa čokoladom i kokosom

Krofne iz rerne: Najukusnije krofne koje ste ikada probali, a spremne su za tili čas

Spremite čokoladni kolač u šolji za samo jedan minut (VIDEO)

Voćno moćno uživanje: Pita sa breskvama kojoj se ne može odoleti

Meksička topla čokolada na srpski način

Penasta čokoladna torta za sladak i maštovit dan (RECEPT)

Najslađa pita od jabuka koju ćete ikada napraviti (RECEPT)

3 pudinga sa čija semenom: Ulepšajte sebi dan izvrsnim i zdravim dezertom

Kolač od banane koji idealno ide uz kafu (VIDEO) (RECEPT)

Mediteranski čokoladni kolačići će vam ulepšati svaki hladan dan (VIDEO)

Napravite domaći mančmelou koji je garantovano bolji od kupovnog

Probajte keks sa bademom i karamelom koji se pravi za svega 20 minuta (VIDEO)

Domaći puding od banana je spas za svaku mamu kada treba brzo stvoriti nešto slatko (RECEPT)

Povratak u detinjstvo: Posno medeno srce je najjednostavniji i najukusniji kolač za hladne zimske dane

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima