≫ 

Slatka pletenica punjena orasima i brusnicama

Ljubitelji slatkog peciva, pripremite brašno i kvasac!

  • 0

Sastojci

- 1000 g brašna

- 7 g svežeg kvasca

- 120 g šećera

- 100 g masnoće

- 3 jaja

- 200 ml kisele pavlake

- malo soli

- kora od pomorandže i limuna

- 250 ml mleka

Fil:

- 100 g oraha

- 50 g kandiranog limuna ili kajsija

- 100 g pistaća ili badema

- 50 g brusnice ili grožđa

- 100 g šećera

- vanilin šećer

- 100 g maslaca

- 2 kašike marmelade

Za premaz:

- 2 žumanca

- mrvičasti šećer

Priprema:

Odvojite 150 g brašna od ukupne količine, za obradu testa i posipanje. U ostalu količinu, u sredinu ulijte toplo mleko i izmrvite kvasac, okolo dodajte sve ostale sastojke osim maslaca. Kada se kvasac podigao dobro umesite testo i ostavite da se diže 60 minuta. Kada se testo udvostručilo, dodajte mu toplu otopljenu masnoću i ponovno umesite, ostavite 30 minuta da se diže.

Voće i orašaste plodove sitno iseckajte i podelite u dva dela, u jedan deo stavite pistaće-brusnice, a u drugi orahe i limun. Možete kombinovati po želji, možete i samo marmeladu, marcipan i tanji sloj smese za orahovaču i makovnjaču. Sada testo podelite na dva dela i razvijte u pravougaonik.

Testo poprskajte maslacem i otopljenom marmeladom. Sada pospite jedan od dva fila i šećer pomešan sa vanilin šećerom . Zarolajte i stavite na pleh, pa isto tako još jednom sa drugim filom filujte. Stavite na pleh jednu do druge, zarežite na 2-3 cm, ne skroz do dna. Zatim prebacite zarezani deo jedan preko drugoga. Ponovno tako zarežite pa prebacite. Od ove količine će vam ispasti dve pletenice. Sada pletenice premažite žumancima i pospite mrvičastim šećerom ili bademima.

Rernu ugrejte na 200°C pa je smanjite na 180°C i stavite pletenicu da se peče 35-40 minuta, tokom pečenja čim počne lagano da rumeni prekrijte je alu-folijom i nastavite sa pečenjem još 15-20 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA