≫ 

Sladak doručak može da bude zdrav. Probajte bezglutenske lepinjice od oraha, susama i maka!

Ovaj recept je idealan način da isprobate nove i zdrave ukuse, a takođe da dodate više vlakana svojoj ishrani!

  • 0

Pre recepta da vidimo šta je psilijum?

Radi se o veoma moćnom biljnom vlaknu sposobnom da upije dosta vode, zbog čega se često koristi na dijeti (stomak deluje punije) - kao i od strane onih kojima su creva malo lenja, ili jednostavno žele da povećaju unos biljnih vlakana. Danas može da se kupi u većini prodavnica zdrave hrane i nije egzotika koju morate da donosite iz inostranstva. Ako kupite psilijum u ljuspicama a koristićete ga za kuvanje - obavezno ga sameljite u mlinu za kafu za dobar rezultat!

Potrebno je za oko 10 lepinjica:

- 1.5 šolje za belu kafu “brašna” (1/3 oraha, 1/3 susama, 1/3 maka – mleveni u mlinu za kafu)

- 1 kašičica sode bikarbone

- 5 ravnih kašičica psilijum ljuspica (prethodno samlevenih u mlinu za kafu)

- opcioni začini: stevija na vrh noža, malo meda, vanila, mahlep, cimet… (po izboru)

- 2.5 kašike jabukovog sirćeta

- 2 cela jaja

- malo manje od pune čaše ključale vode

Postupak:

Uključite rernu na oko 170-180 stepeni. Stavite sastojke od 1 do 4 u posudu za mešenje i izmešajte ih dobro mikserom. Dodajte sirće i jaja, pa opet izmešajte. Dodajte vrelu vodu i mutite mikserom par minuta, dok masa ne dobije strukturu testa. Za to je zadužen psilijum koji vezuje vodu i stvara masu koja se ponaša kao pravo testo.

Sipajte masu kašikom u kalup za mafine, maksimalno do ivice kalupa – pa ubacite u vruću rernu i ne otvarajte dok se ne ispeku. Ako otvorite rernu dok je testo nepečeno može da splasne, pa je bolje da lepinjice proveravate kroz staklo u toku pečenja. Otvarate vrata rerne samo kratko kada već po izgledu i mirisu mislite da su gotove. Pipnite ih brzo, pa zatvorite vrata rerne. Pečene izgledaju kao mafini i čvrste su na dodir. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade.

Lepinjice na slici su servirane s namazom od oraha, musom od bundeve i komadima pečene bundeve - a vi svakako možete koristiti bilo koji namaz po vašoj želji i ukusu.

Fotografija i recept: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA