0

Krofne sa čokoladnom glazurom i lešnicima

Ove krofne možete spremiti i nekome na pokon - a ako ih stavite u lepu kutiju, biće baš kao iz filma!

krofna
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za testo:

- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 200 ml mleka
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 25 g putera
- 50 g lešnika
- prstohvat soli

Za umakanje:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 supena kašika mleka
- 10 g putera
- šećer u prahu
- šarene mrvice
- ulje za prženje

Priprema:

U 50 ml mlake vode umešati kesicu suvog kvasca. Ostaviti na toplom da naraste, oko 15 minuta. Rastopiti puter u vrućem mleku i ostaviti da se ohladi, da bude mlako. U velikoj posudi spojiti vodu i mleko i postepeno dodavati 350 g brašna. Mešati kašikom dok se testo ne počne odvajati od zidova posude. Testo pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da raste preko noći. Sutradan jaja umutiti sa šećerom. Postepeno ih dodavati nadošlom testu, neprestano jako mešajući kašikom. Mešati sve dok se ne stvori lepa, tekuća smesa. Smesi polako dodavati ostatak brašna (150 g), jako mešajući kašikom, pa ga pokriti krpom i ostaviti da se diže sat i po.

Naraslo testo istresti na pobrašnjenu podlogu. Dodavati mu malo brašna i zamesiti ga da se ne lepi za ruke i razvući oklagijom. Velikim i malim kalupom vaditi krofne s rupicom na sredini. Ostatak testa spojiti, razvući oklagijom i opet vaditi krofne. Taj postupak ponavljati sve dok se testo ne potroši. Pripremljene krofne poređati na pobrašnjenu podlogu i pokriti ih krpom i ostaviti da se dižu sat vremena. Krofne pržiti u dubokom vrućem ulju. Spuštati ih u ulje tako da ona strana koja je ležala na stolu sada bude okrenuta gore. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati 10 sekundi. Tada je donja strana krofne porumenila, pa treba skinuti poklopac i okrenuti krofne na drugu stranu. Sada ostaviti otklopljenu šerpu dok se krofne ne isprže do kraja, otprilike 15 sekundi.

Tako uraditi sa svakom turom. Gotove krofne vaditi šupljikavom kašikom na papirni ubrus. Posle toga u šerpici istopiti čokoladu sa puterom i mlekom, pa je izliti u tanjir i u nju umakati krofne. Po želji, krofne posipati šarenim mrvicama, prah šećerom ili seckanim lešnicima.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Brašno, Čokolada, lešnik, šećer

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Posni sutlijaš sa cimetom i orasima koji je bolji od originalnog

Ukusan posni kolač sa jabukama, grizom i orasima

Nutela torta od samo 2 sastojka se pravi očas posla, a nešto ukusnije sigurno niste probali

Torta sa višnjama i čokoladom će oduševiti sva vaša čula (FOTO)

Domaći uštipci sa kvascem idealni su za doručak, ali i za desert

Ukusna kremasta torta sa dva fila bez pečenja koja je spremna za samo 15 minuta (VIDEO)

Švedske bolje od američkih: Napravite preukusne palačinke koje su zaludele sve

Rendana pita sa voćem i puterom zbog koje ćete zaboraviti na dijetu

Savršena sladoled torta zasladiće vaš nedeljni ručak, a pravi se jako brzo i lako

Prste da poližete: Prava voćna fantazija koja je spremna za samo 15 minuta

Slasni korneti sa kremom od limuna i šećerom u prahu

Tufahije na srpski način: Turci su ih izmislili, a mi smo ih učinili pravom poslasticom (VIDEO)

Kolač od banane i kiselog mleka za lagani desert posle ručka

Kolač za sve lenje domaćice: Sočan i neodoljiv čokoladni desert bez jaja i mleka koji je gotov za pola sata

Mekani limun kolač koji savršeno ide uz kafu

Deca najviše na svetu vole ovaj prost kolač, a sa osmehom ga jedu i odrasli

Sitni kolači vraćaju u detinjstvo: Pripremite izvrsnu slatku salamu i zasladićete svoj dan

Bombice od čokolade i crvenog vina su neprevaziđena poslastica, a jednostavno se prave

Elvis Prisli je najviše na svetu voleo baš ovu poslasticu

Zasladite se tompusima sa medom i cimetom

Dansko pecivo sa krem sirom koje se prosto topi u vašim ustima (VIDEO)

Dezert koji se ne peče: Čiz kejk sa višnjama je pravi slatkiš za Dan zaljubljenih

Karamelizovani pirinač za sve ljubitelje sutlijaša

Ukusna torta uvek počinje upravo od kore: Laki recept za univerzalnu koru za torte

Brzi i sočni domaći čupavci sa čokoladom i kokosom

Krofne iz rerne: Najukusnije krofne koje ste ikada probali, a spremne su za tili čas

Spremite čokoladni kolač u šolji za samo jedan minut (VIDEO)

Voćno moćno uživanje: Pita sa breskvama kojoj se ne može odoleti

Meksička topla čokolada na srpski način

Penasta čokoladna torta za sladak i maštovit dan (RECEPT)

Najslađa pita od jabuka koju ćete ikada napraviti (RECEPT)

3 pudinga sa čija semenom: Ulepšajte sebi dan izvrsnim i zdravim dezertom

Kolač od banane koji idealno ide uz kafu (VIDEO) (RECEPT)

Mediteranski čokoladni kolačići će vam ulepšati svaki hladan dan (VIDEO)

Napravite domaći mančmelou koji je garantovano bolji od kupovnog

Probajte keks sa bademom i karamelom koji se pravi za svega 20 minuta (VIDEO)

Domaći puding od banana je spas za svaku mamu kada treba brzo stvoriti nešto slatko (RECEPT)

Povratak u detinjstvo: Posno medeno srce je najjednostavniji i najukusniji kolač za hladne zimske dane

7 japanskih poslastica koje možete da napravite od srpskih sastojaka (RECEPT) (VIDEO)

Čokoladna pita sa pepermintom je dezert u koji ćete se zaljubiti, a pravi se nikad lakše (RECEPT)

Magični francuski dezert na vašem stolu za 5 minuta (RECEPT) (VIDEO)

Mini ekleri su prava stvar za sladokusce (RECEPT)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima