≫ 

Krofne sa čokoladnom glazurom i lešnicima

Ove krofne možete spremiti i nekome na pokon - a ako ih stavite u lepu kutiju, biće baš kao iz filma!

  • 0
krofna

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za testo:

- 500 g brašna

- 1 kesica suvog kvasca

- 200 ml mleka

- 200 g šećera

- 2 jaja

- 25 g putera

- 50 g lešnika

- prstohvat soli

Za umakanje:

- 100 g čokolade za kuvanje

- 1 supena kašika mleka

- 10 g putera

- šećer u prahu

- šarene mrvice

- ulje za prženje

Priprema:

U 50 ml mlake vode umešati kesicu suvog kvasca. Ostaviti na toplom da naraste, oko 15 minuta. Rastopiti puter u vrućem mleku i ostaviti da se ohladi, da bude mlako. U velikoj posudi spojiti vodu i mleko i postepeno dodavati 350 g brašna. Mešati kašikom dok se testo ne počne odvajati od zidova posude. Testo pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da raste preko noći. Sutradan jaja umutiti sa šećerom. Postepeno ih dodavati nadošlom testu, neprestano jako mešajući kašikom. Mešati sve dok se ne stvori lepa, tekuća smesa. Smesi polako dodavati ostatak brašna (150 g), jako mešajući kašikom, pa ga pokriti krpom i ostaviti da se diže sat i po.

Naraslo testo istresti na pobrašnjenu podlogu. Dodavati mu malo brašna i zamesiti ga da se ne lepi za ruke i razvući oklagijom. Velikim i malim kalupom vaditi krofne s rupicom na sredini. Ostatak testa spojiti, razvući oklagijom i opet vaditi krofne. Taj postupak ponavljati sve dok se testo ne potroši. Pripremljene krofne poređati na pobrašnjenu podlogu i pokriti ih krpom i ostaviti da se dižu sat vremena. Krofne pržiti u dubokom vrućem ulju. Spuštati ih u ulje tako da ona strana koja je ležala na stolu sada bude okrenuta gore. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati 10 sekundi. Tada je donja strana krofne porumenila, pa treba skinuti poklopac i okrenuti krofne na drugu stranu. Sada ostaviti otklopljenu šerpu dok se krofne ne isprže do kraja, otprilike 15 sekundi.

Tako uraditi sa svakom turom. Gotove krofne vaditi šupljikavom kašikom na papirni ubrus. Posle toga u šerpici istopiti čokoladu sa puterom i mlekom, pa je izliti u tanjir i u nju umakati krofne. Po želji, krofne posipati šarenim mrvicama, prah šećerom ili seckanim lešnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA