0

Slatke grčke krofne sa medom i smeđim šećerom

Ovaj recept žele svi koji su jeli krofnice na plaži - ovog ili nekog prethodnog leta...

Loukoumades grcke krofne X
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

Testo:

- 250 g brašna
- 7 g suvog kvasca
- 200 ml tople vode
- 100 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 limun, rendana korica
- 2-3 kašičice vanilin ekstrakta

Sirup:

- ½ čaše meda
- ½ čaše smeđeg šećera
- ½ čaše vode
- par većih komada korice cimeta
- po želji limunov sok i korica
- Za posipanje:
- mleveni cimet
- mleveni orasi

Priprema:

Pomešati sa kvascem sve sastojke da se dobije tijesto konzistencije malo gušćeg od testa za palačinke. Pokriti i ostaviti na toplom da se diže 2 sata. Testo će se udvostručiti. Umešati sve sastojke za sirup, pa kuvati 10-tak min.

Kada se testo diglo, kašikom zahvatati pa peći u dubokom ulju. Pečene krofne prvo poslagati na rešetku za hladjenje koju ste položili na tanjir – neka se cede dok pečete novu turu. Kada je sve pečeno, svo ulje isceđeno, polijte krofne sirupom i pospite cimetom i mevenim orasima.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Brašno, limun, Med, Orasi, šećer

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

/
<% galerijaAlt  %>