0

Kolač od bundeve i lešnika, aromatizovan pomorandžom

Pripremite neodoljivi kolač, sa izuzetno dobro odabranim začinima!

kolač od bundeve
Foto-ilustracija: PIxabay.com

Sastojci:

- 120 g mlevenih lešnika
- 4 kašike oštrog brašna
- 2 kašike mekog brašna
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanillin šecera
- 1 kora i sok pomorandže
- 1 dl mleka
- 1 dl ulja
- 4 jajeta
- 12 kašika šećera
- 150 g rendane bundeve (kratko kuvane)
- Začini: morsko orašce, karanfilić, cimet, biber i čili

Glazura:

- 150 g prah šećera
- 1 pomorandža (sok)

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke: prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, vanillin šećer, lešnike, začine i koru pomorandže. Balans začina odredite sami, ali biber i čili moraju biti tek u tragovima. Potom dodati mleko, ulje sok i žumanca. Rendanu bundevu kratko prokuvajte i dobro ocedite, možete je i blago ispasirati. Belanca umutite u sneg i kad ste izmešali i sjedinili sve kako treba, pažljivo umešajte i žumanca. Veći "đuveć" obložite pek papirom i uspite masu te stavite u već zagrejanu rernu pa pecite na 200°C oko dvadesetak minuta.

Umutite pomorandžin sok i šećer u prahu i premažite topao, ali ne vreo kolac. Umesto ove glazure možete koristiti tanak premaz pekmeza od pomorandži ili jabuka, kajsija, te posuti mlevenim i seckanim koštunjavim voćem.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Brašno, Bundeva, jaja, lešnik, Pomorandža

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

/
<% galerijaAlt  %>