≫ 

Slatki mlečni rolat sa suvim voćem i orasima

Ova vrsta deserta popularnost je stekla jer se lako pravi - a jako je ukusan!

  • 0

Sastojci:

- 1,4 kg brašna

- ½ l mleka

- 1 kocka kvasca

- 250 g šećera

- 5 jaja

- 1 žumance

- 250 ml ulja

- 150 g suvog grožđa

- 300 g ostalog suvog voća (šljive, smokve, ananas, brusnice, kajsije)

- 150 g oraha (lešnika ili badema)

- kora od 2 veća limuna

Priprema:

Staviti u šolju mlakog mleka, kocku kvasca, kašičicu šećera, kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U ostatak od pola litra mlakog mleka staviti šećer da se istopi. U posudu za mešenje (malo veću pošto je mera velika)  staviti brašno, dodati nadošao kvasac, mleko sa rastopljenim šećerom, ulje, jaja, koru od limuna i suvo grožđe. Zamestiti testo srednje tvrdoće i ostaviti da dobro naraste. Voće  oprati i staviti desetak minuta da postoji u vodi. Procediti i staviti sa strane. Kada testo naraste, premesiti ga. Podeliti  na 4 jufke. Razviti jufku pravougaonog oblika dužine pleha. Posuti jufku celim orasima, ne mora da se seckaju i suvim voćem. Možete i malo da ispritiskate voće u testo.

Urolati jufku i staviti u pleh. Tako uraditi i sa ostalim jufkama. U manju ciniju staviti žumance sa 2 kašike vode, lagano razmutiti i premazati rolate. Ostaviti da još malo narastu, 15-ak minuta pa uključiti rernu . Sačekati da se rerna zagreje, pa peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni da blago porumeni, smanjiti na 150 stepeni i peći još 40 minuta. Ako mislite da će pregoreti na tom prelazu smanjivanja temperature, jer zumance tamni, stavite preko papir jedno 15 minuta pa posle sklonite. Kad se ispeče izvaditi iz pleha i staviti na rešetku  da se ohladi.  Potpuno ohlađene rolate umotati u prozirnu prijanjajuću foliju i tako čuvati, do služenja. Najbolji je za posluženje sutradan. Seče se oštrim nožem na tanke kriške. Služiti uz čaj ili mleko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA