Bili smo na sastanku gde se umalo nisu posvađali zbog fizičkog! Na kraju odluka: biće 3,5 časa svake nedelje

Buran okrugli sto na fakultetu za Sport i fizičko vaspitanje

  • 27

Velika prašina se digla kada je u javnost puštena vest da se u osnovnim školama ukida jedan čas fizičkog vaspitanja. Savetnik ministra Miloš Blagojević i pomoćnica za predškolsko i osnovno vaspitanje Vesna Nedeljković, učestvovali su na okruglom stolu. Oni su uveravali prisutne da ministar nijednog trenutka nije hteo da ukine treći čas i izneli su predlog o tri i po časa nedeljno.

Pala konačna odluka o časovima fizičkog: Zabranjuje se ono što nas nervira godinama

U medijima se pojavila vest da će dva časa fizičkog vaspitanja ostati obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog vaspitanja, da će biti ukinut. Veliki broj učesnika okruglog stola optužio je medije da su tu informaciju izmislili.

Pojedini učesnici su pitali zašto se bilo šta menja, ali je izbegnuto objašnjenje da je cela priča pokrenuta jer u postojećem nastavnom planu treba naći prostor za informatiku, koja će od iduće školske godine biti obavezan predmet od petog razreda.

Na samom početku rasprave na temu "Fizičko vaspitanje u novom nastavnom planu za osnovnu školu", dr Dragoljub Višnjić je zamolio prisutne da se bave isključivo argumentima jer bi rasprava u tom slučaju dobila dnevno politički karakter.

Informatika posvađala nastavnike fizičkog i ministarstvo

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

TREĆI ČAS OBAVEZAN

- Fizičko vaspitanje je u ovom trenutku na samom raskršću. Postoji mogućnost da se ceo sistem uruši. Nećemo uspeti da zaposlimo zaposlene a ne da još i raszmišljamo o nekoj perspektivi. Ministarstvo mora da preseče i ako to možda i neće biti najbolje za fizičko vaspitanje koje je izgubilo ne samo vaspitnu nego i socijalnu funkciju - rekao je dr Dragoljub Višnjić.

- Ministar nije govorio da će se treći čas ukinuti. Taj treći čas će biti obavezan i ocena neće moći da se realizuje ako se ne dolazi na taj čas. Izdavanje fiskulturnih sala će u buduće biti zabranjeno do 21 sat one će služiti samo u svrhu školskih aktivnosti. Mi kao roditelji prezaštićujemo našu decu i ako ih prepustimo trenerima koje plaćamo od toga nema ništa. Cilj je da deca privole fizičko vaspitanje. Profesor je taj koji treba da vodi decu na skijanje i na klizanje - rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

- U ovoj prostoriji nam nedostaju roditelji kao sagovornici. Gojaznost dece je veća nego pre dvadeset godina. Deca sede za kompjuterom i do osam sati dnevno, tad dolazi i do kratkovidosti. Ne možemo da dozvolimo da nam ukinete i ta tri časa nedeljno. 90% dece u osnovnim školama imaju fizičku aktivnost jedino na časovima fizičkog vaspitanja - rekla je profesorka Višnja Đorđević.

Svako treće dete je gojazno a svako drugo je na putu da postane. Što je dete manje, to je bitnije da se bavi fizičkim aktivnostima.

POSLE SAT IZAŠLA SA SASTANKA

Vesna Nedeljković je napustila sastanak nakon sat vremena pod izgovorom da ima hitan slučaj u Ministarstvu.

- Imamo predlog da tri časa ostanu u rasporedu i da se svake druge nedelje održi još jedan čas fizičkog vaspitanja. Nastava zavisi od pojedinca koji radi u toj školi. Nažalost ima dosta njih koji ne rade svoj posao onako kako treba. Došlo je takvo vreme da ako izgubite svoj posao, vi ste zapravo izgubili i svoj život - dodao je Blagojević.

Zbog iznajmljivanja sala, profesori nisu u mogućnosti da održe nastavu pa se deca često smrzavaju napolju.

– Svesni smo da škole imaju ogromnu zaradu od izdavanja fiskulturnih sala ali zbog dobrobiti naše dece, mi ćemo to morati da ukinemo – rekao je Miloš Blagojević, savetnik ministra.

Što se tiče otpuštanja zaposlenih, to se neće desiti.

- Nikakve uštede nema, mi zapravo povećavamo troškove. Tri časa će ostati u rasporedu a za sve ostalo ćemo se još dogovoriti. Povećanje broja časova dovodi i do novih radnih mesta - završio je Blagojević.

Razmišlja se o ukidanju izbornih predmeta kao što su slikanje, šah i hor.

(K. Bezbradica)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Bajić

    10. decembar 2016 | 10:17

    Sto vise casova fizičkog,i ovako su generacije ucenika sve defektnijje

  • J

    10. decembar 2016 | 10:09

    Poludeo narod kako moze bez fizickog...

  • Goran

    10. decembar 2016 | 10:26

    Fizička aktivnost oslobađa um, a to našem vođi nije u interesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA