5

Hrana za punokrvnost: juneća kolenica, namirnica s najviše gvožđa (VIDEO)

Da li ste bili svesni, kad god ste naručili juneću kolenicu ispod sača - da ste zapravo jeli nešto jako zdravo?

Onima koji su malokrvni često preporuče spanać. Što se spanaća tiče, trebalo bi da odavno znate da je u pitanju bila greška?

Naučnik Emil von Wolff je 1870. godine, radeći istraživanje sastava povrća, pogrešno je upisao količinu gvožđa kod spanaća. Umesto da zarez stvi na pravo mesto, on je pogrešio i ispalo je da je sadržaj gvožđa u spanaću 10 puta veći. Dugo je vremena prošlo dok se to nije korigovalo.

Istina?

Namirnice s najviše gvožđa, koje su svima dostupne su juneća potkolenica i kolenica. To su delovi junetine koji najviše "rade" u toku kretanja. Samim tim su i jako tvrdi pa je za uživanje u ukusu potrebno duže kuvanje na niskim temperaturama (pekač u rerni ili sač). Kuvanje na niskim temperaturam ne uništava proteine i masti, pa eto dodatne koristi!

Saznajte iz našeg snimka, urađenom u mesari Meathouse, nešto više o ovom sjajnom delu junetine - kao i nešto o tome kako potkolenicu pripremamo mi, a kako italijani.

Ako želite da vidite recept za vaše omiljeno jelo, pišite nam šta da spremimo - u komentarima ili na mail gastro@telegraf.rs  

Ostanite uz Telegraf Kuhinju, a možete lajkovati i našu Fejsbuk stranicu i tamo imamo svašta nešto lepo za vas.

Pratite Telegraf kuhinju na našem YT kanalu!  Uskoro vas očekukuju novi nezaboravni i ukusni recepti!

Telegraf Kuhinja - Svi recepti na jednom mestu, u plejlisti ispod:

(Telegraf.rs)

Tagovi: Gvožđe, Junetina, Kolenica, meathouse, osso buco

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • M
  Morsk

  Sve je odlicno. Ne svidja mi se izraz "slow cooking". Ljudi, novinari i svi vi koji se bavite obrazovnim programom, molim vas, koristite nase reci, ako nepostoje, izmislite ih i unesite u primenu. Vi ste duzni i odgovorni za obrazovanje gledatelja(oca). Shvatite ozbiljno odgovornost koju nosite svijim pojavljivanjem u javnosti. Gradite i unapredjujte nas jezik.

 • R
  Realno

  Konjsko meso je mama za gvozdje!

 • S
  SuverenaAnonimka

  Сочиво има 7 пута више гвожђа, 100% је сварљиво и кошта сто пута мање! Само 5% животињских протеина су варљиви