• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandska kompanija PAL-V prodala 100 letećih automobila Liberty kompaniji iz Dubaija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine završena sertifikacija ovog hibridnog vozila koje može da dostigne maskimalnu brzinu od 180 kilometara na sat u vazduhu

  • 0

Holandska kompanija za naprednu mobilnost u vazduhu PAL-V primila je narudžbinu za 100 primeraka svog letećeg automobila Liberty od aviokompanije Aviterra sa sedištem u Dubaiju, koju vodi Muhamed Vada, jedan od osnivača poznate bliskoistočne kompanije za poslovnu avijaciju Jetex.

Liberty je hibridno vozilo koje se može voziti po putevima, ali može i leteti: iz režima vožnje po tlu u režim letenja prelazi za oko pet minuta - toliko vremena je potrebno da se otpakuje rotor smešten na krovu.

Tehnički, Liberty je zapravo žirokopter (radi se o tehnologiji osmišljenoj pre stotinjak godina od strane španskog inženjera Huana de la Sierve), koji ima domet od 500 km i može postići maksimalnu brzinu od 180 km/h prilikom letenja. Njegova maloprodajna cena je oko 800.000 evra.

PAL-V i Aviterra nedavno su potpisali sporazum prema kojem će Aviterra postati ekskluzivni distributer PAL-V letećih automobila na Bliskom istoku i Africi. Kao deo ovog sporazuma, Aviterra će takođe postati investitor u holandsku kompaniju, putem svog investicionog krila Loggia Investment, piše portal Aerotime.

PAL-V Liberty je bio u razvoju od 2008. godine i izveo je prvi probni let 2012. godine. Prošle godine prošao je finalnu fazu sertifikacije Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (European Union Aviation Safety Agency - EASA).

Joris Wolters, direktor marketinga i odnosa s investitorima u PAL-V-u, kaže da ovo vozilo ne može da se svrsta u postojeće kategorije, već je jedinstveno i spada u FlyDrive (leti-vozi) kategoriju vazduhoplova.

“Za razliku od drugih koncepta napredne vazdušne pokretljivosti, uključujući eVTOL, PAL-V je rešenje od vrata do vrata,” dodao je Wolters.

Kompanije poput Terrafugie, koju je 2017. godine kupio kineski proizvođač automobila Geely, i Aeromobil, koja je bankrotirala u februaru 2023. godine, ranije su istraživale ovo tržište, ali nisu ostvarile značajan komercijalni uspeh.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>