STIŽE KONKURENCIJA: I Windows od sada možete koristiti u kolima

Microsoft je na "Build Developer Conference-u" predstavio projekat Windows in the Car, koji će poznati Metro interfejs sa pločicama ubaciti i na kontrolne table automobila, a sve to kao odgovor na Apple-ov CarPlay

  • 3

Mnogi proizvođači automobila poput Forda, BMW-a, Nissan-a i drugih, koristile su specijalnu verziju Windows-a za sisteme u svojim automobilima. Međutim, pojavom Apple-ovog CarPlay-a i najavljenog Android sistema koji će biti sličan, i Microsoft je rešio da krene ovim putem, pa uveliko radi na "Metro" korisničkom interfejsu kako bi napravili Windows automobile budućnosti.

Na "Build Developer Conference-u" Stiv Teikseira otkrio je o čemu se zapravo radi. U suštini ovaj projekat je veoma sličan CarPlay-u, gde će ekran u automobilima prikazivati informacije sa pametnog telefona. Korisnici će moći da telefoniraju, čitaju i pišu poruke, puštaju muziku i još dosta toga, a glasovne komande će verovatno biti sastavni deo ovog sistema.

Microsoft je stvorio koncept koji se već testira u automobilima, a ideja dozvoljava Windows uređajima da prikazuju sve na ekranu u automobilu koji je osetljiv na dodir. Trenutni prototip koristi Mirrorlink povezivanje. Mirrorlink koriste Nokia Symbian telefoni, i Sony Xperia uređaji, ali se očekuje da će ona postati popularnija ukoliko sistemi za zabavu i informisanje počnu više da je koriste.

Volkswagen, Honda, Toyota i Citroen već rade na automobilima koji će podržavati Mirrorlink, a proizvođači radio sistema kao što su Alpine i Pioneer takođe daju podršku ovome.

Tokom predstavljanja, Teikseira je opisao kako će programeri moći da kreiraju aplikacije koje će biti dizajnirane baš za automobile. Market će takođe biti sastavni deo interfejsa koji podseća na minijaturnu verziju Windows 8. Naravno, ovo je još uvek daleko od finalne verzije.

Teikseira nije objavio datum kada možemo očekivati da se ovaj sistem pojavi, ali će verovatno proći dosta vremena pre nego što Windows u automobilima postane stvarnost.

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    7. april 2014 | 21:01

    Jel ce raditi ovo na vozilima koja vozi prosecan i posten gradjanin Srbije? Ne ... Sta onda smarate ovim temama

  • MRZ

    7. april 2014 | 16:02

    Hahahaha, bice ovo vrlo interesantno :)

  • ...

    8. april 2014 | 00:46

    Ionako upotreba telefona u toku voznje skrece paznju vozacu, cak i preko blutooth-a, a tek ovakva tehnologija... Za suvozaca ok, ali za vozaca u toku voznje-nikako..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA