PROBALI SMO OCULUS RIFT: Gedžet koji će vas odvesti u drugu dimenziju (VIDEO)

Iako su ove naočare još uvek dostupne samo developerima, uspeli smo da se "dokopamo" prve verzije ovog uređaja i vidimo kakav je osećaj igrati se u virtuelnoj stvarnosti. U nastavku vam prenosimo naše utiske

  • 7

Veliku pažnju javnosti u poslednje vreme privlače naočare za virtuelnu stvarnost, Oculus Rift, koje su nedavno i u Facebook-ovom vlasništvu. Spekuliše se o njima već dosta dugo, a za sada su dostupne jedino developerima širom sveta. Ekskluzivno smo testirali ovaj veoma interesantan gedžet, i prenosimo vam naše utiske u vezi sa njim.

Kako bi se koristio Oculus Rift, i kako bi mogli da uđemo u virtuelni svet, neophodno je da igra poseduje mod za njega, jer drugačije neće funkcionisati. Na primer nije moguće uključiti World of Warcraft i očekivati šetnju svetom, jer ova igra ne podržava tu mogućnost.

Sama ideja deluje fenomenalno, ali su u praksi stvari ipak malo drugačije.

Ovaj gedžet smo testirali na igrici Awakening of Towers, koju je napravio COFA tim iz Beograda, kao najavu za njihovu MOBA igru Awakening of Heroes. U njoj se igrač nalazi u ulozi kule koja mora da uništi talase protivnika koji dolaze sa svih strana. Bukvalno smo "ubijali" pogledom. Okretali smo glavu na sve strane kako bi naciljali protivnike koji nam dolaze u susret, i zadržali pogled nekoliko sekundi kako bi ih upucali.

Ideja je odlična, i veoma je interesantno igrati sa ne ovaj način.

Kada stavite ove naočare, osećate se kao da ste prešli u drugi svet. Gde god da pogledate vidite smo okruženje iz igre, kao da stvarno stojite tamo i razgledate kuće, drveće, nebo... Problem je, međutim, što rezolucija nije najbolja, pa je grafika pikselasta (kockasta). Postoji nova verzija ovog gedžeta koji radi u Full HD rezoluciji, pa je ovaj problem verovatno rešen.

Međutim,tokom samo par minuta igranja, osećate mučninu, a kad prestanete sa igranjem vrti vam se u glavi. Nekoliko puta naš novinar je umalo pao kada je grafika iz trećeg lica prešla u ptičiju perspektivu. Imate osećaj kao da ćete poleteti, pa vam se može desiti da vam kolena klecnu.

Osećaj zaista jeste odličan i nesvakidašnji, ali je još daleko od toga da je savršen baš zbog problema koje izaziva.  Kao što smo već naveli, nismo se igrali nekoliko sati, pa da nam bude jasno zašto osećamo nesvesticu, već samo par minuta, posle kojih osećate kako vam se mozak "buni" i ne prihvata tu realnost najbolje.

Sve u svemu, ovaj gedžet će sigurno doživeti brojna poboljšanja sada, kada je pod okriljem Facebook-a, pa očekujemo da prilikom sledećeg susreta sa ovim naočarama kompletan osećaj bude daleko bolji. Jedna stvar je sigurna, ovako bi mogao da izgleda gejming budućnosti.

Pogledajte kako su reagovali ljudi koji su probali ove neverovatne naočare:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    4. maj 2014 | 07:36

    E jbg probali ste staru verziju.

  • iPhone

    3. maj 2014 | 22:15

    Bezi bre. Buducnost malo morgen. Mozda buducnost ispiranja mozga, ali igranja i gledanja filmova - ne.

  • Pera

    8. maj 2014 | 11:32

    Cini mi se da je dobro samo bi voleo ds znam kad ce biti u prodsji i gde moze da se kupi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA