Apple će blokirati vaš iPhone dok vozite (FOTO)

Kucanje tokom vožnje je veoma veliki problema svugde u svetu. Istraživanja su pokazala da ova navika usporava reakciju vozača za 35 odsto, i povećava šansu za sudar za čak 23 puta, a najviše nesavesnih vozača čine mladi

  • 17

Nova tehnologija koju je predložio Apple, mogla bi da u potpunosti iskoreni problem korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje automobila tvrde stručnjaci. Novi patent na kojoj radi čuvena kompanija sprečiće vozače da koriste telefone tako što će isključivati neke od njihovih funkcija tokom vožnje.

Nedavno objavljenje informacije u vezi sa ovim, pokazuju sistem koji će automatski detektovati kada korisnik telefona sedne za volan uz pomoć ugrađenih senzora, i na ovaj način će blokirati kucanje poruka i druge funkcije smartfona.

- Kao lider na tržištu, Apple ima moć da promeni neke navike ljudi, kao što je kucanje poruka tokom vožnje. Ako sistem radi i budi intuitivan, predstavljao bi važan korak. Naša istraživanja pokazuju da postoji jasna zavisnost od poruka i mobilnih telefona i to je zavisnost koja ne prestaje ni za volanom. Potreban je neki sistem kako bismo pomogli ljudima da je se reše bar u automobilima - izjavio je Pol Vaters, jedan od čelnika britanskog Auto-moto saveza.

Kucanje tokom vožnje je veoma veliki problema svugde u svetu. Istraživanja su pokazala da ova navika usporava reakciju vozača za 35 odsto, i povećava šansu za sudar za čak 23 puta.

Tri od deset vozača priznaju da šalju ili čitaju poruke dok voze, a najviše ih je među mladima.

Android još uvek nije izneo nikakve slične ideje, ali ne sumnjamo da će ukoliko ova tehnologija zaživi, svoje mesto naći i na ovom operativnom sistemu. Postavlja se i pitanje da li će ova funkcija smanjiti broj prodatih iPhone-a, s obzirom da većina ljudi verovatno neće biti oduševljena ovom mogućnošću.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRV

    25. april 2014 | 16:10

    Na neki nacin nemoguce je porediti Android uredaje i uredaje koji rade na OS (iOS sistemu).Kada bi se gledale te neke specifikacije i sama upotreba uredaja.Mislim da je Samsung ipak u toj nekoj maloj prednosti.Statistika je pokazala da se vecina korisnika poslije kupovine iOS uredaja nakon odredenog vremena ipak prebace na android iz tog razloga sto isti Iphone nema tu jednostavnu i laku mogucnost za skidanje programa,aplikacija i ostalog.Sam nacin updetiranja nije u mogucnosti obaviti bez racunara i jos mnogo drugih specefikacija koje su negativne.Sama razlika pokretanja-paljenja na Samsungu i Iphone je velika razlika.Samsung mobitele upalis i toje to.Dok Iphone trazi nemoguce.Stoga vecina prelazi na android mobitele jer su prikladniji i jednostavniji.Mada se opet sve svodi na ukus i drustvo.

  • KiK

    25. april 2014 | 16:15

    Platio i necu da se iskljucuje kad je njemu volja, ako android izmisli slicnu glupost netreba ni on. Ima uvek neka zamena, mada mislim da je to izmisljotina, kako aple da zna dali vozim ili sam suvozac osim ako ne ulaze duboko u privatnost.

  • Небольшой

    25. april 2014 | 15:08

    Aple nije lider na tržištu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA