Kineski fenomen koji je nadmašio Apple osvaja svet (VIDEO)

Xiaomi je osnovana 2010. godine, i ova kompanija ne troši novac na TV marketing, a svoje tablete i smartfone ne prodaje u radnjama, već isključivo putem interneta. Sve to im omogućava da budu mnogo jeftiniji od konkurencije, a da pri tom zadrže kvalitet

  • 11

Kada se priča o kompaniji u kojoj je izvršni direktor velika ikona, čije predstavljanje proizvoda prati na hiljade vernih fanova, i čije uređaje koriste milioni ljudi, mnogi bi pomislili da je u pitanju Apple. Međutim, jedna relativno nepoznata kineska kompanija takođe ima mnoštvo fanova i prodaje na milione svojih pametnih telefona i tableta. Na kineskom tržištu prodala je čak više smartfona od Apple-a i za kratko vreme postala fenomen na mobilnom tržištu. U pitanju je, verovali ili ne, Xiaomi.

Kompanija Xiaomi je osnovana 2010. godine, i krenula je totalno drugačijim smerom u odnosu na Samsung i Apple, kada su u pitanju razvojna strategija i marketing. Uređaji ove kompanije rade na Androidu, a Xiaomi je fokusiran na pravljenju kvalitetnih uređaja vrhunskih performansi. Kineska kompanija, na primer, ne troši novac na TV marketing, i svoje tablete i smartfone ne prodaje u radnjama, već isključivo putem interneta. Zbog toga ne moraju da plaćaju maržu trgovcima.

Kada su reklame u pitanju, Xiaomi se u potpunosti oslanja na same korisnike i njihove pohvale na internetu i društvenim mrežama. S obzirom da kompanija ne troši novac na marketing, ona ga koristi kako bi što više smanjila cene svojih uređaja. Tako, na primer, Xiaomi-jev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cena iPhone-a veća od 700 dolara.

U 2013. godini, Apple je prodao 23,1 miliona pametnih telefona u Kini, dok je Xiaomi prodao 18,7 miliona. U prvom kvartalu ove godine, kineski proizvođač prodao je 10,4 miliona, dok je Apple u zaostatku i prodao je devet miliona. Ovo je prvi put da je Xiaomi "preskočio" Apple na kineskom tržištu.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove. Njihovog harizmatičnog izvršnog direktora Le Jun mnogi nazivaju kineskim Stivom Džobsom. Xiaomi polako kreće i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli da igraju veliku ulogu.

Pogledajte kako kineski proizvođač planira da osvoji svet:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 9to5mac.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cupko

    10. jun 2014 | 13:54

    Xiaomi je opasno dobra firma,ja za njih znam vec tri godine i sve su bolji i bolji.Nije to kineski bofluk,nego odlican telefon.

  • Simke

    10. jun 2014 | 15:45

    Postoji iPhone i ostalooo. Ja sam za iPhone

  • milos

    10. jun 2014 | 14:17

    Fantasticni telefoni! Jednom kada koristite...UVEK!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA