VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Stiže nova vrsta tehnologije (KOLUMNA)

U pitanju je tehnologija koja bi našu interakciju sa fizičkim objektima u potpunosti promenila. Naše dnevne novine, poslovna dokumentacija, oglasne table i sve oko nas postalo bi jedan veliki touchscreen. Više pročitajte u nastavku

  • 0

Jedan od najpoznatijih srpskih privrednika, prvi čovek kompanije ComTrade i predsednik Atletskog saveta Srbije, Veselin Jevrosimović, svake nedelje objavljuje svoju kolumnu u dnevnom listu "Informer". Ovonedeljna tema je o novoj vrsti tehnologije čije vreme nesumnjivo dolazi. U pitanju su "odevne tehnologije (wearable tech)" , a više o njoj možete pročitati u nastavku.

"Nesumnjivo je da dolazi vreme takozvane "odevne tehnologije" (eng. wearable tech) koja podrazumeva ugradnju neke vrste računara povezanih na internet u predmete koje nosimo na sebi ili uvek imamo pored sebe. Jedan od najaktuelnijih predstavnika su pametne naočare sposobne da u naše vidno polje projektuju sliku proširene realnosti dopunjene informacijama sa Mreže. Drugi značajan tehnološki trend odnosi se na "internet stvari" (eng. internet of things), mogućnost identifikacije fizičkih predmeta u virtuelnom svetu i, ponovo, bogaćenje njihovih osobina podacima sa interneta.

E sad, nedavno je jedna nemačka kompanija predložila zanimljivo rešenje koje bi moglo da predstavlja vezu između ova dva fenomena. Ukoliko se pokaže kao primenjiv u masovnoj upotrebi, pomenuti koncept će zasigurno uticati na mnoge oblasti ljudskog života. Naime, radi se o mogućnosti da svaka površina postane osetljiva na dodir. Na taj način naša interakcija sa fizičkim objektima nikada više ne bi bila ista jer bi dnevne novine, poslovna dokumentacija, oglasne table i sve oko nas postalo jedan veliki "touchscreen".

Sistem podrazumeva uređaj, pomenute pametne naočare su idealan kandidat, sa dve kamere od kojih je jedna osetljiva na infracrveni spektar. Kamere snimaju mesto pritiska prstom tako što prate termalni trag izazvan toplinom tela. Softver registruje koji je predmet u pitanju, putem interneta pronalazi informacije vezane za mesto pritiska i projektuje ih kroz naočare kako bi objektu sa kojim vršite interakciju dao jednu sasvim novu dimenziju. Mogućnosti primene ovakvog rešenja su ogromne, ali o tome nekom drugom prilikom."

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA