EdIT LETNJA ŠKOLA PROGRAMIRANJA KOMPANIJE COMTRADE: Kroz praktičan rad do neverovatnog iskustva

Letnja škola EdIT okuplja najbolje studente fakulteta i visokih škola IT struke, a jedan od ciljeva je sinergija teorijskog i praktičnog znanja, ali i ostvarivanje prvog kontakta kandidata sa Comtrade kompanijom

  • 0

Comtrade je i ove godine domaćin i organizator besplatne letnje škole programiranja koja okuplja više desetina mladih IT snaga iz celog regiona, "EdIT 2014". Polaznicima je omogućeno da uz desetodnevnu edukaciju i timski rad razvijaju konkretan projekat u simuliranom radnom okruženju, i tako steknu dodatno praktično iskustvo koje će svakako biti od velike koristi u budućem radu. Letnje škole u Kragujevcu, Sarajevu, Banja Luci, Mariboru i Ljubljani traju od 7. do 18. Jula, a Beogradsko izdanje EdIT-a sledi u periodu od 21. jula do 1. avgusta.

Novac za učešće u ovoj školi, studentima nije potreban jer sav trošak ide na teret Comtrade-a.

EdIT (Education for Innovative Thinkers) je započeo još 1996. godine kao mali projekat sa svega 10 polaznika, da bi sada to bio već tradicionalni program IT obuke koji se održava svakog leta u tri države u regionu. Tipično, letnja škola EdIT okuplja najbolje studente fakulteta i visokih škola IT struke, ali od 2008. godine program je proširen tako da uključuje i studente ekonomskih nauka koji stiču znanja iz biznis analize IT rešenja. Jedan od ciljeva EdIT-a je sinergija teorijskog i praktičnog znanja, ali i ostvarivanje prvog kontakta kandidata sa Comtrade kompanijom.

Prošlogodišnji EdIT-u bio je obeležen sve popularnijim bespilotnim letelicima, koje su poznate pod imenom dronovi, i razvoju određene aplikacije za njih. Tema prošlog leta je bila "Dronom u visine uz pomoć Android uređaja". Za dve nedelje učesnici su projektovali i osmislili softversko rešenje koje će Android uređaje pretvoriti u upravljački mehanizam, što će omogućiti korisniku da upravlja letelicom iz perspektive pilota.

- Ovo iskustvo mi je dosta značilo, jer pre svega nisam znala toliko o pravljenju Android aplikacija. Stekla sam odlično iskustvo i sve to je vrlo pomoglo mom daljem usavršavanju. Budućim polaznicima bih poručila da je sve ovo jedno veliko i pozitivno iskustvo koje može dosta da im pomogne ako planiraju dalje da se bave ovim - istakla je jedna od učesnica prošlogodišnje letnje škole, Aleksandra Karadžić.

Tema EdIT 2014 letnje škole u Srbiji ove godine je  "Indoor navigacija pomoću iBeacon-a" što znači da polaznici imaju priliku da svoje sposobnosti u razvoju mobilnih aplikacija primene u praktičnom kontekstu.Sloveniji su teme letnje škole "Pametno korišćenje vode" i "Razvoj igre Bingo za više igrača", dok su u BiH tema EdIT–a "Primena NFC tehnologije u mobilnim aplikacijama" i "Razvoj interaktivne kviz aplikacije za Android uređaje".

Kada je u pitanju tema u Srbiji, "Indoor navigacija pomoću iBeacon-a", je projekat izrade korisničke aplikacije na Android platformi za određivanje položaja smartfon uređaja unutar zatvorenog prostora i navigaciju korisnika. Cilj projekta je da se korišćenjem iBeacon uređaja pametni telefon pretvori u interaktivni navigacioni uređaj koji će omogućiti kontekst orijentisanu komunikaciju sa korisnikom.

Projekat obuhvata razvoj Android aplikacije koja će detektovati signale iBeacon-a postavljene na prikladna mesta u prostoru. Takođe razvijaće se serverska aplikacija na Machine to Machine (M2M) framework-u koja će na osnovu iBeacon signala pratiti položaj i slati kontekstualne poruke pametnom telefonu. U poslednjoj fazi projekta planirano je da se na ovaj način kontroliše mali automobil koji bi se samostalno kretao po zadatoj putanji.

Realizacija projekta biće vođena korišćenjem SCRUM framework-a kroz koju će učesnici imati prilike da tokom razvoja aplikacije i izradom projektne dokumentacije prođu kroz zaokružen proces razvoja softverskog rešenja.

Detaljnije informacije možete pogledati na zvaničnoj Comtrade EdIT strani.

Registrujte se za EdIT14 u Beogradu! Popunite on–line prijavu  do 10. jula i istražite svet novih tehnologija. I ove godine broj polaznika je ograničen. Svi kandidati će, nakon izvršene selekcije, biti obavešteni o konačnim rezultatima. Za sve dodatne infomacije možete poslati mail na edit.rs@comtrade.com

Timski rad u simuliranom radnom okruženju, demonstratori uvek spremni da pomognu, zanimljiv projekat i druženje, su nešto po čemu će i ovogodišnji EdIT biti prepoznatljiv, obećavaju iz kompanije Comtrade!

Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA