PAZITE SE: Google Chrome uništava bateriju vašeg laptopa

Korišćenje Google Chrome-a resetuje "tick rate" na jednu milisekundu, što znači da procesor bukvalno nikada ne prestaje sa radom, i u jednoj sekundi se "probudi" 1000 puta. Za sada je jedino rešenje prelazak na drugi pretraživač

  • 15

Verovali ili ne, ali ukoliko koristite Google Chrome internet pretraživač na Windows laptopu, on uništava vašu bateriju. Problem je u takozvanom "system clock tick rate-u".

Po default podešavanjima, Windows-ov "tick rate" podešen je na 15,625 milisekundi. To znači da se procesor "budi" na unapred određeni "tick rate" kako bi "video" da li treba nešto da uradi. U jednoj sekundi, procesor se "probudi" 64 puta.

Međutim, korišćenje Google Chrome-a resetuje "tick rate" na jednu milisekundu, što znači da procesor bukvalno nikada ne prestaje sa radom, i u jednoj sekundi se "probudi" 1000 puta. "Tick rate" postoji kako bi se smanjila potrošnja kada procesor nema šta da radi.

Prema rečima Microsoft-a, ovakva drastična promena može povećati potrošnju za 25 odsto, što se najviše odražava na bateriju laptopa. S obzirom da je "tick rate" univerzalan, dovoljan je samo jedan program (u ovom slučaju Chrome) kako bi zabrljao stvari.

Jedino rešenje jeste da pređete na neki drugi pretraživač. Internet Explorer i Mozilla Firefox nemaju ovaj problem, a nadamo se da će Google u nekim od sledećih update-ova ispraviti grešku.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA