UZLETAĆEMO SA VRHOVA ZGRADA: Nebodromi su aerodromi budućnosti

"Vazdušne luke" budućnosti nalaziće se u srcu gradova i sletaće na već postojeće građevine, održavaće farme algi koje će koristiti kao gorivo za letelice, a neke će se nalaziti i na plutajućim betonskim ostrvima ukotvljenim gde god postoji voda: sve to, ako umetnici budu konsultovani kada se novi koncepti budu realizovali

  • 0

Fundamentalni dizajn aerodroma nije se mnogo promenio od kako je komercijalna avijacija doživela bum nakon Drugog svetskog rata. Jedan od razloga za to - a možda i najbitniji - leži u činjenici da se ni fundamentalni dizajn aviona nije mnogo promenio, piše časopis "Vajrd".

Kada je jedna arhitektonska firma iz Denvera organizovala dizajnerski konkurs za najbolje rešenje aerodroma budućnosti, želela je da studenti zamisle aerodrom koji servisira bilo kakav vid i oblik letelice koji mogu da izmaštaju. Niko nije želeo da ograniči dizajnere na današnji okvir i avione kakvima sada letimo, ili u kakvima ćemo leteti u doglednom vremenu.

Nebodromi

Avioni koji uzleću vertikalno bili su motiv kalifornijskog studenta koji je osvojio treće mesto. On je aerodrome budućnosti zamislio smeštene u gradovima - ali bukvalno u srcu gradova.

Njegov koncept stavlja ova "aero-pristaništa" na vrhove nebodera, u nešto što bi se moglo nazvati i "džepnim aerodromima" koji bi kombinovali nekoliko aero-svemirskih snova i fantazija.

Dizajner je zamislio "vazdušne luke" (i zbilja bi bile u vazduhu) koji bi servisirali električne hipersonične pod-orbitalne letelice koje mogu da sleću i uzleću vertikalno. Pored toga, sudijama se svidela ideja da se iskoristi već postojeća infrastruktura.

Aerodromi će uzgajati alge i koristiti ih kao gorivo

Druga nagrada je, takođe, otišla jednom Londoncu, koji je redizajnirao aerodrom u Los Anđelesu, koji će u svom okviru - po njegovoj zamisli - imati i farme algi koje će služiti kao izvor goriva.

Sletaćemo na veštačka, pokretna ostrva

Prvu nagradu na konkursu na koji je poslato preko dve stotine prijava osvojio je Oliver Endrju, student londonskog "South Bank" univerziteta, čiji je koncept veštačkih trouglastih ostrva, koji bi bili smešteni na Temzi u blizini britanske prestonice osvojio najviše glasova žirija.

"Vazdušna pristaništa" različitih veličina nalazila bi se na betonskim ostrvima koja bi mogla da se "ukotve" bilo gde gde ima vode.

Oslobođen stega "realnosti" savremenog vazduhoplovstva u okviru koga avioni zahtevaju pistu dugačku skoro kilometar i po, Endrju je zamislio hipersonične avione koji uzleću vertikalno i lete do same granice svemira - slično kao i dobitnik treće nagrade. Ovo i nije tolika naučna fantastika: britanska vojska je već odavno razvila lovački avion koji koristi ovu tehnologiju, "Si herier".

Naravno, do tada će, verovatno, robotički automobili i kvadkopteri biti normalna pojava.

Sve u svemu, pobednici su generisali mnoštvo inspirativnih ideja koje nisu limitirane trenutnom tehnologijom, što i jeste bio glavni cilj.

"Fentress Architects" su inače specijalizovani u dizajnu aerodroma, i planiraju da najbolje radove pretvore u umetničku izložbu koja će uskoro krenuti na put oko sveta. Da li će stići i do Srbije? Iskreno, u to sumnjamo.

(M. B. / Foto: Fentress Architects)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA