Šetnja virtuelnim gradovima biće uskoro moguća. Evo i kako (VIDEO)

Naučnici su uspeli da, koristeći Oculus Rift naočare i sobu punu kamera, delimično simuliraju putovanje na virtuelna mesta. Tehnologiju razvijaju naučnici sa Maks Plank instituta za biološku sajbernetiku u Nemačkoj

  • 0

Zamislite da uđete u sobu i jednim dodirom dugmeta možete da posetite bilo koje mesto na Zemlji i radite sve ono što ste oduvek hteli, recimo u Parizu. Ova ideja je na sličan način oživljena u popularnoj seriji Star Trek u formi poznatijoj kao "holodeck". Međutim, ta tehnologija nije daleko od današnje, pa bi uskoro mogli da se šetamo virtuelnim gradovima širom planete.

Naučnici su uspeli da, koristeći Oculus Rift naočare i sobu punu kamera, delimično simuliraju putovanje na virtuelna mesta. Tehnologiju razvijaju naučnici sa Maks Plank instituta za biološku sajbernetiku u Nemačkoj. Za sada su učesnici mogli da se šetaju po unutrašnjosti aviona.

Infrared kamere su postavljene po sobi koja ima deset kvadratnih metara, pa tako ima dosta prostora za kretanje ljudi. Svaki od učesnika se može pratiti milimetarskom preciznošću.

- Isprobao sam ovu tehnologiju i doživljaj je fenomenalan i neverovatno realan. Naučnici je trenutno koriste kako bi simulirali komfornost prilikom letenja, a generalna ideja je da bi korišćenje virtuelne stvarnosti dovelo do poboljšanja doživljaja tokom letova. Veliki deo istraživanja bavi se razlozima koje izazivaju mučninu i kako je sprečiti - izjavio je jedan od učesnika, Šon Rajli.

Kako bi kreirao pomenuti doživljaj, istraživači su na Oculus Rift zakačili markere kako bi pratili svaki pokret onoga ko ga nosi. Tim zatim može da korisniku pruži šetnju virtuelnim svetom, ali za razliku od "holodeck-a" još uvek nije moguća interakcija sa okruženjem, što je za mnoge ljude čudan osećaj.

Naravno, pomenutoj tehnologiji treba još usavršavanja kako bi mogli da istražujemo mesta širom planete, ali je ovo sigurno korak u dobrom smeru.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA