VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Na odmoru uživajte, ne gledajte u telefone

- Ovoga leta teško je pronaći plažu na kojoj nije obezbeđena internet konekcija. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali onda bacite pogled unaokolo i vidite ljude koji su zadubljeni u malene ekrane telefona i izgubljeni u sajber svetu, umesto da uživaju u stvarnosti oko sebe i lepotama leta - piše Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni za dnevni list "Informer"

  • 2
Plaža, Veselin Jevrosimović Foto: Foter/Flickr/ioarvanit, Milena Đorđević

U ovonedeljnoj kolumni za dnevni list "Informer”, vlasnik kompanije “Comtrade” Veselin Jevrosimović, osvrnuo se na to koliko nas je današnja tehnologija zaposela. Jevrosimović naglašava da je problem kada se izgubi mera, odnosno kada ljudi umesto da uživaju dok su na odmoru, oni i dalje odlaze u "sajber svet" pa su čak i na plažama zadubljeni u svoje telefone.

"Mišljenja sam da razvoj tehnologije pomaže čovečanstvu i da nova rešenja - ukoliko se mudro primenjuju - mogu da obezbede zdraviju, bezbedniju i udobniju budućnost. Postizanje te "mudrosti" podrazumeva edukaciju širih slojeva stanovništva, jačanje svesti o štetnim uticajima i pravilnoj upotrebi, odnosno kreiranje prave mere između prihvatanja svega korisnog što tehnologija donosi i novonastale pomame za elektronskim uređajima, društvenim mrežama i drugim sadržajima na internetu.

Dostupnost interneta na bilo kom mestu i u bilo koje vreme smatram veoma važnim ciljem koji treba da omogući slobodu pristupa informacijama i neograničenu komunikaciju sa celim svetom. Problem nastaje kada se izgubi mera, što je stvar svesti svakog pojedinca, ali i društvene zajednice. O čemu govorim?

Ovoga leta teško je pronaći plažu na kojoj nije obezbeđena internet konekcija. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali onda bacite pogled unaokolo i vidite ljude koji su zadubljeni u malene ekrane telefona i izgubljeni u sajber svetu, umesto da uživaju u stvarnosti oko sebe i lepotama leta.

Sličan primer možete pronaći na modernim stadionima i sportskim dvoranama. U želji da prate trendove i ugode posetiocima, klubovi obezbeđuju besplatan internet, čak svoje objekte promovišu kao tehnološki napredne. Uz mogućnost snimanja "selfija" i direktnog deljenja na društvenim mrežama, koliko navijači uspeju da se zaista posvete sportu zbog koga su se i našli na tribinama?

Nedavno smo čak imali situacije da se grupe navijača bune i zahtevaju ukidanje vajfaj konekcije, a da su organizatori primorani da zabrane unos tablet uređaja koji, kada se koriste za fotografisanje, ometaju pogled ostalim posetiocima. Kao što rekoh, sve je u pravoj meri. Treba znati kada je vreme za odmor i opuštanje."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    22. avgust 2014 | 18:52

    Tehnologija uzima svoj danak, sve brze i sve vise se otudjujemo, u sustini sami iako okruzeni ljudima. Lepota koja je vidljiva golim okom nas ne dotice, covek koji je opipljiv nas se sve manje tice. Poucna kolumna koja ukazuje na pravi put. Nadajmo se da je razlog tome sto mnogo kasnimo sa racunarskom i mobilnom tehnologijom i da cemo se na vreme opametiti. Inace, u pravu ste, bicemo kao zivi, a uistinu zarobljenici i roboti.

  • Normalna skroz

    23. avgust 2014 | 23:54

    Bravo ribolovac ako je tako. Nego, otkud ribe na ulici, da one zive u vodi, ili su emigrirale?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA