VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Stižu digitalni uređaji koji će biti ugrađeni u odeću

- Sada kada je i Apple nakon nedavnog predstavljanja Apple Watch pametnog ručnog časovnika zvanično ušao u svet nosive tehnologije, izvesno je da dolazi vreme digitalnih uređaja ugrađenih u najrazličitije vrste odevnih predmeta - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni za dnevni list "Informer"

  • 0
Veselin Jevrosimović, Epl Sat Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Nosiva tehnologija, a naročito pametni satovi svakim danom su sve popularniji. Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije Comtrade, je ove nedelje u svojoj kolumni za dnevni list Informer pisao upravo o ovom trendu.

"Sada kada je i Apple nakon nedavnog predstavljanja Apple Watch-a pametnog ručnog časovnika zvanično ušao u svet nosive tehnologije, izvesno je da dolazi vreme digitalnih uređaja ugrađenih u najrazličitije vrste odevnih predmeta. Nosiva tehnologija (eng. wearable tech), kako se ova grana industrije korisničke elektronike naziva, u velikoj je ekspanziji. Vodeći proizvođači, a pored Apple-a tu su još i Soni, Samsung, Motorola, LG i drugi, uveliko tržištu nude svoje modele i predstavljaju naredne generacije koje bi trebalo da se pojave u narednih nekoliko meseci. Google je čak razvio posebnu verziju Android mobilne platforme za ovakve uređaje, što bi dodatno trebalo da pospeši proizvodnju hardvera.

U priču se uključio i Intel, najveći proizvođač čipova, čiji procesori godinama unazad pogone ogromnu većinu računara na planeti. Kada su se pojavili pametni telefoni, u Intelu nisu na vreme predvideli dolazak novog doba, pa su zakasnili u odnosu na proizvođače procesora baziranih na ARM tehnologiji. Sada uveliko hvataju priključak i napreduju krupnim koracima, ali su stekli i važno iskustvo. Zbog toga su u industriju nosive tehnologije ušli među prvima i svojim partnerima nude gotovu hardversku platformu. To znači da će se pojaviti mnogo malih proizvođača sa inovativnim idejama, kao i kompanija kojima IT nije primarna delatnost, ali imaju iskustvo u dizajniranju i distribuciji časovnika, nakita, obuće i drugih nosivih predmeta.

U prethodnih deset godina, pod uticajem razvoja tehnologije, imali smo sreću da prisustvujemo transformaciji mnogih oblasti ljudskog života, a ova nova promena svakako nije i poslednja."

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA